EU: Sporazum s Ukrajinom od 2016.

Putin je upozorio da će Moskva blokirati pristup Ukrajine ruskim tržištima ukoliko Kijev primijeni bilo koji dio trgovinskog sporazuma sa Briselom
0 komentar(a)
Ukrajina, EU, Foto: Shutterstock
Ukrajina, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2015. 12:14h

Trgovinski sporazum između Ukrajine i EU počeće da se primjenjuje od 1. januara 2016, uprkos pozivima Rusije da njegova implementacija bude odložena.

To je izjavila komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Moskva blokirati pristup Ukrajine ruskim tržištima ukoliko Kijev primijeni bilo koji dio trgovinskog sporazuma sa Briselom, prenosi Rojters.

"Rusija neće odlučivati o tome. Veoma je jasno poručeno iz EU i iz Ukrajine, 1. januar 2016. je datum stupanja sporazuma na snagu", navela je Malmstrom.

Početak 2016. već je godinu dana kasnije od planiranog datuma zbog protivljenja Rusije naporima EU da integriše Ukrajinu i udalji je od sfere ruskog uticaja.

EU navodi da je spremna da sa Rusijom razgovara o njenoj zabrinutosti u vezi sa trgovinom i da će kasnije ovog mjeseca održati trilateralni sastanak sa Moskvom i Kijevom.

Zvaničnici iz Brisela tvrde da Rusija želi da spriječi bescarinski izvoz više od 2.000 ukrajinskih proizvoda u EU, koji čine oko četvrtinu sporazuma. Ruske kompanije su takođe zabrinute da neće biti u mogućnosti da izvoze u Ukrajinu nakon što Kijev, kao što je predviđeno u sporazumu sa Briselom, usvoji strože evropske standarde.

Ukoliko Rusija podigne carine na uvoz ukrajinskih proizvoda, to bi moglo da znači gubitke od tri milijarde eura za firme iz Ukrajine, koja u Rusiju izvozi mahom čelik, ugalj, hemijske proizvode i žito, navode evropski zvaničnici.

Bonus video: