Podemos "skreće" ka centru

Iglesias između ostalog obećava da će zaustaviti iseljavanje vlasnika stanova uništenih ekonomskom krizom i nudi opštu besplatnu zdravstvenu pomoć kao i više investicija u obazovanju, sektoru koji je pogođen nedavnim mjerama štednje
1 komentar(a)
Pablo Iglesijas, Španija protesti Podemos, Foto: Reuters
Pablo Iglesijas, Španija protesti Podemos, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 10:19h

Radikalno ljevičarski španski Podemos ublažava svoje stavove i pomjera se ka centru u nastojanju da zadrži zamah pred regionalne izbore 24. maja.

Takođe, to je urađeno i kako bi se omogućio prostor pred i opšte parlamentarne izbore u novembru, javlja AFP pozivajući se na analize upravo predstavljenog novog progama stranke.

Podemos je poslije osnivanja 2014. godine zabilježio nagli porast popularnosti izavavši pravu revoluciju u španskoj politici. Početkom godine stranci je opala podrška, ali prema najnovijim anketama još uvijek je na četvrtom mjestu poslije Narodne stranke, Socijalista i rivalske stranke Siudadanos, koja nastoji da pridobije birače koji žele promjene, ali zaziru od tvrdokorne ljevice.

Ove nedjelje Podemos je predstavio preliminarni program partije koij se snažno zalaže za politiku socijalne pomoći, ali ne sadrži neka ranija obećanja.

Plan koji je u utorak u Madridu predstavio lider stranke Pablo Iglesias sadrži paket mjera socijalne politike koji treba da olakša situaciju siromašnim i radnim ljudima.

Iglesias između ostalog obećava da će zaustaviti iseljavanje vlasnika stanova uništenih ekonomskom krizom i nudi opštu besplatnu zdravstvenu pomoć kao i više investicija u obazovanju, sektoru koji je pogođen nedavnim mjerama štednje.

Manifest takođe predlaže "novi model proizvodnje" za više ekološki orijentisanu ekonomiju, unaprjeđenje istraživanja i razvoj i borbu protiv korupcije.

Međutim, analitičari kažu da je Podemos u međuvremenu tiho odustao od nekih ranijih ideja, tako da novi plan recimo ne sadrži obećanje da će porodice bez primanja dobijati "opšti minimalni dohodak," ni upozorenja da će odbiti da plati dugove Španije, što su stavovi koje su protivnici Podemosa oštro kritikovali.

"Ovo je jasno pomjeranje ka centru. Napustili su sve neodržive mjere", ocenio je Antonio Roldan iz Jurejža grupe, nevladinog instituta u Londonu.

Protivnici su i ranije kritkovali Podemos da ne govori kako će finansirati socijalnu politiku, a novi program stranke takođe ne daje detaljne brojke. Njihov portparol kaže da je riječ o "okvirnom planu", navodi AFP.

Podemos kaže da će povećati porez na godišnje prihode iznad 50.000 eura i spustiti prag za poreze na ekstra bogatstvo na 400.000 eura.

Stranka je inače protiv korupcije i smanjenja potrošnje, koja je, kako smatra Podemos, dovela do porasta nezaposlenosti. Prema posljednjim istraživanjima stopa nezaposlenosti iznosi 24 dosto.

Šef ekonomskog tima Podemosa Načo Alvares tvrdi da je njihov plan održiv i zasnovan na jačanju ekonomije putem stimulisanja tražnje.

"Mi se zalažemo za balansirane javne finansije ali smanjenje javnog deficita mora podrazumijevati smanjenje nezaposlenosti," rekao je on.

Glavni španski mediji su kao i uvijek skeptični prema obećanjima Podemosa. Program "prikriva vitalna pitanja kao što je dug regija i kako da se finansiraju tako ambiciozni planovi, piše El Mundo, pa čak i komentator ljevičarskog El Paisa navodi da program ne sadrži detalje ekonomskog plana obraćajući se prije svega bazi Podemosa, uličnog pokretu "Ogorčenih" iz koga je ponikao.

Prema posljednjim anketama javnog mnjenja, stranka Siudadanos (Građani) je prestigla Podemos dok su vladajuća Narodna Stranka i opozicioni socijaliti na prvom i drugom mjestu.

Podemos u inostranstvu za saveznika ima grčku Sirizu, ali upravo su nevolje Sirize dale argumente protivnicima Podemosa.

"Najgore što zemlji može da se dogodi je da izgubi moć da odlučuje zbog spoljnih pritisaka. Pogledajte šta se događa u Grčkoj," rekao je španski ministar finansija Luis de Guinos uz ocjenu da u planu Podemosa ima "mnogo protivrječnosti."

Bonus video: