Kameron i Miliband rame uz rame

Možete još pet godina imati premijera koji će bogate i moćne stavljati na prvo mjesto, kazao je Miliband
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 05:45h

Prema posljednjim anketama, konzervativni premijer Dejvid Kameron i njegov laburistički rival Ed Miliband su rame uz rame uoči današnjih parlamentarnih izbora.

Uprkos petonedjeljnoj kampanji, nijedna stranka nije osvojila jasnu prednost, predskazujući potencijalno haotičan i neizvjestan ishod.

Rojters ocjenjuje da su ulozi veliki, imajući u vidu rijedak spoj faktora - budućnost Britanije u Evropskoj uniji i njeno nacionalno jedinstvo bi mogli zavisiti od rezultata.

Kameron je obećao da će održati referendum o tome da li će ostati ili napustiti EU ako ponovo osvoji vlast. A ankete pokazuju da bi škotski nacionalisti mogli izaći kao treća stranka po veličini, iako su prošle godine izgubili referendum o tome da li bi Škotska trebalo da napusti Veliku Britaniju.

„Možemo osvojiti ukupnu većinu koja će Britaniji donijeti snažnu stabilnu vladu koja će nastaviti sa dugoročnim funkcionalnim ekonomskim planom,“ rekao je Kameron.

Miliband je rekao da njegova poruka neopredijeljenim biračima glasi: „Možete još pet godina imati premijera koji će bogate i moćne stavljati na prvo mjesto u zemlji. Ili ako ja budem premijer, na prvom mjestu će mi biti radni narod.“

Britanija je prije pet godina dobila prvu koalicionu vladu od Drugog svjetskog rata, kada Kameron nije uspio da osvoji većinu i dogovorio se sa Liberalnim demokratama da zajedno vladaju i učvrste ekonomiju.

Međutim, uspon marginalnih stranaka poput indipendističke Škotske nacionalne partije i antievropske UKIP je smanjila podršku dvijema glavnim strankama.

Juče objavljene ankete koje su sproveli Opinium i TNS, pokazale su da konzervativci imaju procenat više od laburista, prenio je Rojters. Ispitivanje ICM/Gardijan je dalo 35 odsto i jednoj i drugoj stranci.

UKIP, koji je tokom većeg dijela kampanja odbacivao optužbe za rasizam, bio je primoran da suspenduje jednog kandidata zato što je prijetio da će upucati konzervativnog rivala, Britanca azijskog porijekla, ako ikad postane premijer.

Kameron je obećanje da će poboljšati standard kombinovao sa upozorenjem da bi škotski nacionalisti mogli ucjenjivati manjinsku vladu laburista i primorati je da naginje škotskoj nezavisnosti.

Miliband je u centar kampanje stavio budućnost problematičnog zdravstva.

Bonus video: