Njemcima na poklon bista Staljina, Rusima mapa rasparčane Poljske

Poljska ambasada im nije otvorila vrata, dok im je njemačka ambasada uzvratila mapom Poljske koju su rasparčali Hitler i Staljin
1 komentar(a)
Staljingrad, 70 godina, Foto: Beta/AP
Staljingrad, 70 godina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.05.2015. 17:56h

Ruski komunisti pokušali su da ambasadama zemalja koje bojkotuju Dan pobjede predaju poklone, među kojima su i biste lidera SSSR-a Josifa Staljina.

Međutim, poljska ambasada im nije otvorila vrata, dok im je njemačka ambasada uzvratila mapom Poljske koju su rasparčali Hitler i Staljin.

"Došli smo da podsjetimo Poljsku na ulogu koju je odigrala Crvena armija u okončanju Drugog svjetskog rata. Oduvijek smo osjećali vezu sa poljskim narodom sa kojim smo decenijama održavali prijateljske odnose i danas, predajući simbole pobjede, uvjeravamo ih da želimo mir", rekao je poslanik ruske Dume za komuniste Vladimir Rodin ispred poljske ambasade, prenijeli su poljski mediji.

Poklone - kopiju zastave koju su crvenoarmejci okačili u Berlinu na Rajhstag 1945. godine, bistu Staljina i pismo o prijateljstvu, grupa ruskih komunista ostavila je ispred ulaza u ambasadu Poljske, pošto su naišli na zatvorena vrata, a poklone nije pristalo da prihvati ni obezbjeđenje.

U ambasadi Njemačke učtivo su primljeni, njemačke diplomate su izašle, probrale poklone, a nisu dopustili da ruski komunisti odu praznih ruku.

Dobili su od njemačke ambasade na poklon kopiju pakta Ribentrop Molotov o nenapadanju između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza i mapu rasparčane Poljske, pošto je nakon nacističke okupacije Poljske i napada 1. septembra 1939. godine, 17. septembra u istočne oblasti Poljske upala i okupirala ih Crvena armija, a zatim u proljeće 1940. godine streljala preko 14.500 poljskih oficira, vojnih zarobljenika koje je odvukla u zarobljeničke logore.

Njemačke diplomate u Moskvi podsjetile su ruske komuniste da je taj poklon takođe dio zajedničke istorije Rusije i Njemačke.

Hepening su ruski komunisti organizovali ispred ambasada 14 zemalja koje bojkotuju proslavu Dana pobjede 9. maja u Moskvi.

Bonus video: