Varufakis: Ne očekujem dogovor

"Ne volimo da spekulišemo o potencijalnom izlasku Grčke iz eurozone. Mi ne želimo to. Ali to ne znači da smo spremni na svašta. Zvanična Atina je to možda loše protumačila", rekao je Šojble
1 komentar(a)
Volfgang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2015. 17:06h

Zvanična Atina ne očekuje da će na sastanku eurogrupe 11. maja u Briselu postići dogovor sa kreditorima, izjavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Kako kaže Varufakis, to će svakako biti još jedan korak naprijed ka postizanju konačnog sporazuma

"Sigurno ćemo imati produktivne razgovore koji će potvrditi ostvarivanje velikog napretka i koji će biti još jedan korak u smjeru postizanja konačnog sporazuma", izjavio je Varufakis poslije razgovora sa evropskim komesarom za ekonomska pitanja Pjerom Moskovisijem u Parizu.

Varufakis je posjetio Brisel i Pariz, u sklopu niza posjeta grčkih zvaničnika evropskim prijestonicama i njihovih nastojanja da obezbijede prijeko potrebna sredstva za Atinu.

Varufakis je naveo da je sa Moskovisijem vodio kontruktivne razgovore, koji su utrli put za uspješan sastanak eurogrupe.

Grčki ministar je, takođe, razgovarao sa francuskim kolegom Mišelom Sapenom, koji je poručio da je moguće postizanje dobrog kompromisa u pogledu grčke dužničke krize.

"Nalazimo se na prekretnici i imamo kapacitet da postignemo dobar kompromis", izjavio je Sapen posijle sastanka sa Varufakisom.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je ranije danas izrazio je skepticizam povodom postizanja dogovora između Atine i njenih kreditora u narednih nekoliko dana.

"Donekle sam skeptičan da će dogovor biti postignut do ponedjeljka. Međutim, ne odbacujem tu mogućnost", izjavio je Šojble, aludirajući na predstojeći sastanak eurogrupe, 11. maja, na kom će se raspravljati o odblokiranju nove tranše finansijske pomoći Atini, prenosi agencija Frans pres.

Šojble je istakao da je već izgubljeno isuviše vremena, ali da je Njemačka spremna da, u dogovorenim okvirima, učini sve kako bi pomogla Grčkoj.

"Ne volimo da spekulišemo o potencijalnom izlasku Grčke iz eurozone. Mi ne želimo to. Ali to ne znači da smo spremni na svašta. Zvanična Atina je to možda loše protumačila", rekao je Šojble.

On je naveo da je likvidnost Grčke očigledno umanjena, "što znači da je svašta moguće".

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, obećala je u fabruaru partnerima iz eurozone da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vrijedne 7,2 milijarde eura.

Do toga još nije došlo, a do postizanja sporazuma Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, prijeti bankrot, a možda i izlazak iz eurozone. Zato je uvećan pritisak da barem preliminarni sporazum bude postignut prije 11. maja i sastanka ministara finansija eurozone.

Bonus video: