ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Britanija: Konzervativci i laburisti izjednačeni uoči izbora

rema istraživanju agencije Populus, konzervativci i laburisti imaju 34 odsto podrške birača, za jedan odsto više svaki, u odnosu na prethodno istraživanje objavljeno 1. maja, prenio je Rojters
1 komentar(a)
London, Foto: Shutterstock.com
London, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.02.2019. 06:48h

Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona izjednačena je sa svojim glavnim rivalom Laburističkom strankom Eda Milibanda, manje od 48 sati od izbora, pokazuje danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja.

Prema istraživanju agencije Populus, konzervativci i laburisti imaju 34 odsto podrške birača, za jedan odsto više svaki, u odnosu na prethodno istraživanje objavljeno 1. maja, prenio je Rojters.

Liberalne demokrate, partneri u Kameronovoj vladajućoj koaliciji, imaju 10 odsto, što je rast od jedan odsto, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 13 odsto podrške birača, pad od dva odsto u odnosu na ranije istraživanje.

U Britaniji se u četvrtak održavaju opšti izbori, koje mnogi ocjenjuju kao najneizvjesnije u proteklih nekoliko decenija, a čiji bi ishod mogao da utiče da li Britanija napušta Evropsku uniju ili Škotska ponovo pokreće pitanje nezavisnosti.

Britanski premijer Kameron je obećao da će, ukoliko bude ponovo izabran, održati referendum o članstvu Britanije u EU.