Velika Britanija: Lideri u ofanzivi pred izbore

Kameron je jutros putem društvenih mreža jasno i glasno poručio biračima da se Britanija suočava sa jednostavnim i neminovnim izborom
57 pregleda 0 komentar(a)
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2015. 08:32h

Tri dana uoči najneizvjesnijih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, lideri dvije vodeće partije poručuju glasačima da je vrijeme da se odluče.

Dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je sprečavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe, prenosi danas BBC.

Kameron je jutros putem društvenih mreža jasno i glasno poručio biračima da se Britanija suočava sa jednostavnim i neminovnim izborom.

"Stabilnost i snažna vlada sa mnom, ili haos sa Edom Milibandom", predočio je on Britancima, upozorivši da su rizici realni i prisutni jer, kako navodi, ako laburisti pobijede uz pomoć Škotske nacionalne partije, doći će do zastoja u ekonomskom oporavku zemlje.

Škotska nacionalna partija će, predviđa Kameron, ucjenjivati vladu svaki put kada se glasa u parlamentu tražeći veće pozajmice i više poreze kako bi se pokrili veći socijalni troškovi.

"Alternativa je da u četvrtak glasate za konzervativce... Mi ćemo nastaviti sa dugoročnim ekonomskim planom u cilju obezbjeđivanja stabilne vlade, snažne privrede i svjetlije budućnosti. A u središtu našeg plana je smanjenje poreza za 30 miliona ljudi", obećao je Kameron svojim sunarodnicima.

Istovremeno, lider laburista Ed Miliband upozorava da torijevci žele veću privatizaciju, pri čemu je najugroženija, kako navodi, Nacionalna zdravstvena služba.

On će pozvati konzervativce da "iznesu na čistac" planove o sudbini Nacionalne zdravstvene službe, tvrdeći da oni namjeravaju da reorganizuju ovu službu i u nju uključe privatni sektor, navodi BBC.

"Znamo da bi pobjeda Dejvida Kamerona u drugom krugu značila težnje ka većoj privatizaciji, još neispunjenih obećanja i veći broj ljudi koji duže čekaju na liječenje", poručuje Miliband.

Kako pokazuju rezultati anketa, dva glavna takmaca na izborima koji će biti održani u četvrtak 7. maja, konzervativci i laburisti, stoje rame uz rame po podršci Britanaca - i jedni i drugi uživaju naklonost 33 odsto birača.

Antievropski nastrojena Stranka za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) uživa naklonost 15 odsto ispitanika, dok Kameronovi koalicioni partneri, liberalne demokrate, bilježe podršku od devet odsto.

Predstojeći izbori bi mogli da utiču i na ostanak Britanije u EU i, u perspektivi, na sudbinu same zemlje, odnosno ostanak Škotske u Britaniji.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije vjerovatno da će ijedna od dvije glavne stranake u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Bonus video: