Grčka: Bez Varufakisa napredak u pregovorima o dugu

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujućih znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodnepomoći vrijedne 7,2 milijarde eura
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2015. 07:04h

Grčka i njeni evropski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njima, rekao je neimenovan zvaničnik agenciji AFP.

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujućih znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodnepomoći vrijedne 7,2 milijarde eura.

"Dosta se napredovalo, približavamo se sporazumu", rekao je portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i dodao "sve će biti odlučeno naredne sedmice".

Razgovori su počeli u četvrtak i prvi put ih je vodio ekonomista i pomoćnik ministraspoljnih polsova Euklid Cakalotos, koji je prošle sedmice zamijenio Varufakisa na čelu grčkog pregovaračkog tima, navodi francuska agencija.

Neimenovani izvor je rekao da su razgovori u Briselu konstruktivni i da su i ohrabrujući.Oni će biti nastavljeni sjutra i mogli bi da traju najmanje do srijede, što je dobar znak, naveo je taj izvor.

Poludržavna grčka agencija ANA je takođe izvijestila o napretku u razgovorima i poboljšanoj atmosferi na njima.

Grčka je 30. aprila u Briselu nastavila pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za isplatu tranše kredita pomoći koja joj je prekopotrebna.

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu eura duga i kamata Međunarodnommonetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka,kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz eurozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vrijedne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, prijeti bankrot, a možda i izlazak iz eurozone.

Bonus video: