PEN CENTAR NA UDARU

Kontroverze oko nagrade Šarli ebdou

"Pen centar je postao slijep prema kulturnoj bahatosti Francuske, koja ne poštuje svoju moralnu obavezu prema velikom dijelu svog stanovništva", rekao je Keri aludirajući na karikature muslimanskog proroka Muhameda u Šarli ebdou
0 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Beta/AP
Šarli ebdo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2015. 11:41h

Urednik i novinar francuskog satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo ocijenio je u petak u Vašingtonu da je protivljenje američkih pisaca da prisustvuju uručenju nagrade američkog Pen centra tom listu, "nesporazum" koji pokazuje "stvarnu podršku" slobodi izražavanja.

"Mislim da je u pitanju mali nesporazum", rekao je Žan-Batist Tore, filmski kritičar u Šarli ebdou, pariskog lista koji je 7. januara bio meta terorističkog napada. Tada je ubijeno 12 ljudi od kojih pet karikaturista.

"Mislim da pisci koji žele da bojkotuju dodjelu nagrade u utorak u Njujorku, misle da je Šarli ebdo dobio nagradu zbog svog sadržaja", rekao je francuski novinar, ali, kako je nastavio, u tome je zabuna jer se nagrada dodjeljuje za slobodu izražavanja, a ne za sadržaj.

Šest poznatih američkih pisaca neće prisustvovati ceremoniji uručenja nagrade u znak protesta što će ona pripasti ekstremno satiričnom listu.

Piter Keri, Majkl Ondatje, Frensin Prouz, Tedžu Koul, Rejčel Kašner i Taji Selazi naveli su da je Pen centar "otišao predaleko u tradicionalnoj ulozi odbrane slobode izražavanja" dodjeljivanjem te nagrade francuskom listu.

"Pen centar je postao slijep prema kulturnoj bahatosti Francuske, koja ne poštuje svoju moralnu obavezu prema velikom dijelu svog stanovništva", rekao je Keri aludirajući na karikature muslimanskog proroka Muhameda u Šarli ebdou.

Glavni urednik lista, Žerar Bijar postavio je pitanje zašto pisci "prosto ne napuste američki Pen centar, ako smatraju da ta institucija više ne brani principe slobode izražavanja".

Tore je pomenuo nedavnu analizu 500 naslovnih strana Šarli eboda, od kojih je na 300 na meti bila politika u Francuskoj, na 38 je žaoka satire bila usmjerena ka religiji, a na sedam ka islamu.

"I to je stvarnost", rekao je Tore.

Bijar i Tore su na konferenciji za novinare ispričali kako je teroristički napad na njihovu redakciju promijenio njihove života.

"Bili smo mali list i za pola sata smo postali svjetski simbol. To nije naš zadatak. Naš zadatak je da nasmijemo ljude", ocijenili su francuski novinari.

Američki Pen centar je na bojkot pisaca odgovorio saopštenjem da ne smatra da je Šarli ebdo imao namjeru da vrijeđa islam, već da je "nasilno želio da odbaci pokušaj jedne ekstremističke manjine da postavi granice slobodi izražavanja".

"Biće nam žao što su neki izabrali da ne dođu na svečanost, ali poštujemo njihova uvjerenja", dodao je Pen centar.

Tore i Bijar će u ime pariske redakcije primiti nagradu za slobodu izražavanja "Pen/Toni and James C. Goodale Freedom of Expreshion Courage Award".

Američki Pen centar osnovan je 1922. godine u Njujorku i ima 3.300 članova - pisaca, izdavača i prevodilaca.

Preporučujemo za Vas