Komorovski: Rusija nije prijetnja Poljskoj, već evropskom putu

"Nema šanse da Rusija dobije ijedan rat, izuzev rata nerava. Iscrpljuje se njen model razvoja zasnovan na prodaji nafte i gasa. Umejsto modernizacije, bježi u imperijalni mit", kazao je Komorovski
3 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2015. 09:47h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski ocijenio je da Rusija danas ne predstavlja nesporednu prijetnju po Poljsku, ali je i upozorio da opasnost ne može da se nipodaštava, s obzirom da Rusija ugrožava evropski poredak.

"Imamo pravo da se plašimo nastavljanju agresije na Ukrajinu. To je kršenje međunarodnog prava, narušavanje granica i slično, metoda za koju znamo da bi Rusija mogla da je primijeni i protiv drugih zemalja. To ne može da se nipodaštava, ali takođe ne možemo da podgrijavamo atmosferu ugroženosti i straha među Poljacima", kazao je Komorovski u intervjuu za praznični magazin poljskog lista Gazeta viborča.

"Nas Rusija neposredno ne ugrožava, ali ugrožava evropski poredak i to je dovoljan razlog da se trudimo da Zapad bude jedinstven i da odvratimo potencijalnog agresora", rekao je poljski predsjednik.

Po mišljenju Komorovskog, opasnost od Rusije počiva na tome što nije racionalna, ne kontroliše emocije nacije i unutrašnju politiku, ali da vojno nije u stanju da pobijedi u sukobu sa vojnom silom NATO-a i ekonomskom snagom Evropske unije.

"Nema šanse da (Rusija) dobije ijedan rat, izuzev rata nerava. Iscrpljuje se njen model razvoja zasnovan na prodaji nafte i gasa. Umejsto modernizacije, bježi u imperijalni mit", kazao je Komorovski.

Poljski predsjednik naglasio je da Poljska mora da pomaže Ukrajini, ali da mora u pomoći u oblasti odbrane da izbjegne dva ekstrema i da ta pomoć mora da se odvija preko NATO-a i EU.

"Ukrajina ima pravo da se brani, a nije obuhvaćena nikakvim embargom na prodaju oružja. Poljska ne treba da priča da nikada, ni u kakvoj situaciji neće Ukrajini prodavati oružje. Isto kao što nije bila mudra sugestija da je moguće slanje poljskih vojnika u rat u Donbasu", kazao je poljski predsjednik.

Bronjislav Komorovski izjavio je u razgovoru da 7. maja u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate gdje je 1. septembra 1939. godine počeo Drugi svjetski rat, okuplja šefove država Srednje Evrope i istoričare, kako bi ukazao da pobjeda Crvene armije nad fašizmom nije značila slobodu za istočni dio Evrope.

"Naša poljska obaveza jeste da svijet podsjetimo na dvije stvari. Da slavimo 70 godina od kraja tog monstruoznog rata koji nije počeo, kako bi htjeli Rusi, juna 1941. godine, već 1. septembra 1939. godine, tu u Poljskoj. I da kraj tog rata, kada je likvidirana njemačka okupacija, nije donio slobodu za naš region Evrope, zato što su zemlje regiona uprkos njihovoj volji potčinjene imperiji Staljina", rekao je Komorovski.

Predsjednik Poljske dodao je da će biti bitan glavni zaključak te međunarodne konferencije državnika i istoričara povodom 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata - da je zapadna Evropa otkrila integraciju kao odgovor na ratne prijetnje, dok je pogrešna strana gvozdene zavjese morala da čeka do 1990-ih godina.

Bonus video: