LOŠA GODINA

Desetkovan neto profit Gasproma

Gasprom, koji je prije samo nekoliko godina bio najprofitabilnija kompanija na svijetu, ostvario je u prošloj godini neto profit od 2,8 milijardi eura u poređenju sa profitom od 20 milijardi eura iz 2013. godine
2 komentar(a)
Gasprom, Foto: Shutterstock
Gasprom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2015. 08:30h

Neto profit ruskog gasnog giganta Gasproma je prošle godine desetkovan u odnosu na 2013, zbog ekonomskih sankcija, pada rublje i cijena nafte.

Gasprom, koji je prije samo nekoliko godina bio najprofitabilnija kompanija na svijetu, ostvario je u prošloj godini neto profit od 2,8 milijardi eura u poređenju sa profitom od 20 milijardi eura iz 2013. godine, navodi se u godišnjem izvještaju kompanije.

Analitičari koji su učestvovali u anketi Blumberga očekivali su znatno viši profit Gasproma, prenosi Tanjug.

Takvi rezultati su, prema njihovom mišljenju, posljedica slabije tražnje u Evropi, koja je najveće izvozno tržište Gasproma, ali i činjenice da su evropski kupci iskoristili gas iz sopstvenih skladišta čekajući da se pad cijena nafte odrazi na ugovore o snabdjevanju gasom.

Prepolovljena vrijednost rublje je, prema tvrdnjama analitičara, pomogla obaranju kapitalnih troškova Gasproma i podizanju prihoda, dok je po osnovu slobodnog novčanog toka kompanija generisala 654 milijarde rubalja, 90 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Na umanjenje zarade Gasproma je uticao i spor između Rusije i Ukrajine oko cijena gasa, a kompanija je morala da izdvoji 313 milijardi rubalja za pokrivanje potencijalnih budućih gubitaka, što je četiri puta više u odnosu na 2013. godinu.

Preporučujemo za Vas