Putin: Dokazali smo da možemo da se suprotstavimo svim izazovima

Dan proljeća i rada, kako se u Rusiji zvanično naziva 1. maj Praznik rada, obilježen je masovnim mitinzima za socijalnu pravdu, šetnjama i koncertima, izvijestile su ruske agencije
68 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2015. 15:31h

Rusija ponovo dokazuje da može da se suprotstavi svim izazovima i rešava najsloženije zadatke, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na svečanosti uručenja nagrada Heroj rada, povodom Dana proljeća i rada.

Dan proljeća i rada, kako se u Rusiji zvanično naziva 1. maj Praznik rada, obilježen je masovnim mitinzima za socijalnu pravdu, šetnjama i koncertima, izvijestile su ruske agencije.

"I kao što je to bilo u svim vremenima, napredovanje zemlje omogućavaju oni koji preuzimaju na sebe odgovornost, koji shvataju da od njihovih ličnih napora, od rezultata rada, zavisi dobrobit, ne samo pojedinačnih preduzeća, privrednih grana, gradova i sela, već i cijele zemlje", rekao je Putin, čestitajući praznik prisutnima i svima koji doprinose razvoju i jačanju Rusije, prenijela je agencija RIA Novosti.

Agencija navodi da je u Moskvi tradicionalna šetnja sindikata ove godine održana pod parolom "Na rast cijena - udvostručavanjem plate" i, prema podacima organizatora i policije, okupila približno 140.000 ljudi.

Učesnici manfiestacije su, između ostalog, tražili povećanje minimanog iznosa plate, osiguranje bezbjednosti na radu, gašenje dugova radnicima, kao i nedopuštanje povećanja broja godina potrebnih za odlazak u penziju.

U šetnji su učestvovali i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i predsjednik Federacije nezavisnih sindikata Rusije Mihail Šmakov, a tradicionalno se mitingu sindikata priključila i vladajuća partija Jedinstvena Rusija.

Prema najavama, u glavnom gradu se održava oko 300 različitih manifestacija na 50 lokacija, a na Pozorišnom trgu u centru grada održan je praznični miting i koncert u čast međunarodnog dana radničke solidarnosti, najavljeni i kao marševi protiv fašizma i podrške Donbasu na istoku Ukrajine.

Miting je počeo intoniranjem himne bivšeg Sovjektskog Saveza i obraćanjem lidera Komunističke partije Rusije Genadija Zjuganova, u kom je podsjetio da je prije 70 godina Crveni barjak podignut nad Rajhstagom.

On je pozvao na solidarnost sve ljevičarske snage i stranke, narodno-patriotske pokrete radi promocije nove politike koju komunisti predlažu.

Zjuganov se, na kraju, založio za vraćanje Volgogradu "pobjedničkog imena" Staljingrad uoči 9. maja.

Incidenti u Ukrajini

I komunisti Ukrajine održali su danas miting u centru Kijeva, kod zgrade Muzeja velikog otadžbinskog (Drugog svjetskog) rata, izvijestile su ukrajinske agencije, navodeći da je on održan uz incident, pošto je približno 20 radikalno nastrojenih mladića, od kojih neki sa "fantomkama" na glavama, pokušali da spriječe održavanje mitinga i isprovociraju sukob.

Na mitingu pristalica Komunističke partije Ukrajine okupilo se oko hiljadu ljudi, a njenog lidera Pjotra Simonenka kefirom je polio jedan od mladića i pobjegao, naveo je Ukrinform.

Povrijeđen je jedan od policajaca, koji je poprskan suzavcem.

Policija je privela i potom pustila 19 mladića, navode ukrajisnki mediji, izvještavajući da su im napisane prekršajne prijave za huliganstvo, izvještava UNN.

Simonenko je optužio vlast za "nenarodnu politiku", rast cijena i odsustvo dostojanstvenog posla za građane.

"Ukrajinska pitanja sada se ne rješavaju u Kijevu. Ili je to u Briselu, ili u Vašingtonu, ili nekom drugog glavnom gradu Evrope", rekao je on.

Komunisti su tražili da miting održe u centru grada, ali je odlučeno da na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) budu održane radionice za djecu, tokom kojih će praviti poklone za veterane Drugog svjetskog rata.

Djeci će se na centralnom trgu pridružiti i supruga ukrajinskog predsjednika Marina Porošenko.

UNN navodi da su se u ukrajinskom gradu Harkovu sukobili učesnici prvomajskog mitinga sa aktivistima "Društvene straže", koji su nosili ukrajinske zastave i nazvali prvomajsku manifestaciju u vrijeme rata provokacijom.

Učesnike mitinga, koji su skandirali "Slava Rusiji" i "Slava sovjetskoj Ukrajini", policija je potisnula.

Ukrinform izvještava da su, bez obzira na sudsku zabranu, u centru Nikolajeva predstavnici Komunističke partije i Radničke partije izvele par stotina ljudi, koje su oko pedesetak "proukrajinskih" aktivista pokušali da spriječe da prođu glavnom ulicom - Sojvetskom, ka mjestu gdje je nekada bio spomenik Lenjinu.

Nekoliko starijih žena zapjevalo je "Internacionalu", ali su ih zaglušili proukrajinski aktivisti istovremenim uzvikivanjem "Slava Ukrajini".

Obije grupe naknadno su se razišle.

Lukašenko:Vrednoća bjeloruskog naroda služi kao stabilan temelj dobrobiti države

Dan rada obilježava se i u Bjelorusiji, gde je u glavnom gradu u podne održana svečanost, na kojoj su učestvovali predstavnici predsjedničke administracije, vlade i rukovodstva Federacije sindikata Bjelorusije.

Učesnici su položili cvijeće na obelisk "Minsk - grad heroj", a u parku se održava tradicionalna majska proslava, na kojoj nastupaju mladi pjevači.

Čestitajući Bjelorusima Praznik rada, predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da u 70. godini od pobjede nad fašizmom zahvaljuje veteranima i preduzećima koji su obnovili zemlju poslije rata i da su štafetu od njih preuzele nove generacije.

"Vrednoća bjeloruskog naroda služi kao stabilan temelj dobrobiti države", rekao je Lukašenko.

Bonus video: