Suosnivač španskog Podemosa podnio ostavku

odemos bi trebalo da prestane da se ogleda u ogledalima koji nisu njihovi", napisao je Monedero
55 pregleda 0 komentar(a)
Podemos, Foto: Reuters
Podemos, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2015. 10:06h

Jedan od osnivača ultra-ljevičarske španske stranke Podemos neočekivano je podnio ostavku, što je tu brzorastuću partiju koja se protivi mjerama štednje dovelo u prvu veću krizu uoči ključnih opštih izbora krajem godine, objavili su danas španski mediji.

Treći po važnosti zvaničnik Podemosa Huan Karlos Monedero je saopštio da podnosi ostavku u stranci zbog ideoloških razlika, prenijela je agencija AFP.

"Podnio sam ostavku na poziciju u vrhu stranke mom prijatelju Pablu", napisao je Monedero na svom nalogu na Tviteru, misleći na predsjednika Podemosa Pabla Iglesijasa.

"Podemos bi trebalo da prestane da se ogleda u ogledalima koji nisu njihovi", napisao je Monedero (52), bivši savjetnik pokojnog venecuelanskog predsjednika Uga Čavesa.

Neočekivana ostavka Monedera je došla u trenutku kad najnovije ankete pokazuju pad popularnost Podemosa, stranke saveznice grcke vladajuće partije Siriza, uoči opštih izbora koji bi trebalo da se održe u novembru. Od kad se prije godinu dana pojavila na političkoj sceni, stranka Podemos je bilježila stalni rast popularnosti, nadajući se da će stati na kraj dominaciji vladajuće konzervativne Narodne stranke (PP) i opozicione socijalističke stranke PSOE.

Podrška Podemosu je, međutim, u posljednje vrijeme počela nešto da pada usljed blagog oporavka rejtinga PP i PSOE, kao i jačanja konkurencije u vidu Stranke građana, koja zastupa ljevičarske, ali nešto umjerenije stavove.

Najnovija anketa radija Kadena Ser je pokazala je da, ukoliko bi se izbori održali sada, Podemos dobio 17,9 odsto glasova i da bi zauzeo četvrto mjesto iza PP na čelu sa premijerom Marijanom Rahojem sa 22 odsto glasova, stranke PSOE (21 odsto glasova) i Stranke građana (19,4 odsto glasova).

Bonus video: