Fajman: Spremna tužba protiv Velike Britanije

"To znači da smo u borbi protiv nuklearne energije ostvarili polovinačnu pobjedu, a protiv nepopravljivih cinika kao što je Kameron, koji drže govore u korist nuklearki, ćemo sada djelovati tužbom", poručuje Fajman
0 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Reuters
Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2015. 10:00h

Austrijski kancelar Verner Fajman kaže da je spremna tužba zvaničnog Beča protiv odluke EU u vezi odobrenja britanske nuklearke "Hinlej Point C".

"Tužba je gotova i za par nedjelja ćemo je predati Evropskom sudu. Podnosimo tužbu protiv odluke Evropske komisije koja je odobrila Velikoj Britaniji finansiranje državnim sredstvima skupu izgradnju nuklearne elektrane", objasnio je Fajman bečkom dnevniku "Esterajh".

On smatra da je tužba važan signal upućen cijeloj Evropi sa porukom da bi trebalo subvencijama podsticati altrenative izvore energije.

"Želimo da zaustavimo nuklearne planove Dejvida Kamerona", dodao je Fajman. U vezi mogućih reakcija iz Londona kancelar kaže da su one moguće.

"Moguće je da će Dejvid Kameron, ako naredne nedjelje uopšte bude ponovo izabran, na neki način napravi problem. Međutim, mi Austrijanci smo poznati po tome da po pitanju nuklearne energije imaju jasan stav i da imamo snage da se protiv nje borimo", naglasio je Fajman.

Prema njegovim riječima, Austrijanci su "dugo vreme bili Gali Evrope, koji su usamljeni vodili borbu protiv nuklearne energije, a uskoro će od 28 zemalja članice polovina biti bez tog izvora energije".

"To znači da smo u borbi protiv nuklearne energije ostvarili polovinačnu pobjedu, a protiv nepopravljivih cinika kao što je Kameron, koji drže govore u korist nuklearki, ćemo sada djelovati tužbom", poručuje Fajman.

Bonus video: