OBILJEŽAVANJE KRAJA RATA

I Noćni vukovi iz Srbije idu na Berlin, zajedno sa ruskim

Nakon odavanja pošte kod Spomenika Crvenoarmejcima u Bratislavi krenuće u Češku, gde će im se pridružiti i Noćni vukovi iz Srbije, Makedonije i Bugarske, kako bi 9. maja ušli sa starim sovjetskim zastavama u Berlin
56 pregleda 5 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Beta/AP
Noćni vukovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2015. 09:21h

Grupice ruskih motociklista, Noćnih vukova koji, počasnom vožnjom Putevima pobjede od Moskve do Berlina, proslavljaju 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata dobiće pojačanja iz Srbije, saopštili su organizatori na svom sajtu.

"Petog maja balkanski bajkeri iz podružnica Noćnih vukova u Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji stići će u Prag, gdje ćemo se sresti sa češkim motociklistima", saopštio je vođa Balkanskog odjeljenja tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba Lenjin Jovanovski.

Na put dug 6.000 kilometara od 25. aprila do 9. maja od Moskve do Berlina preko Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije i Njemačke trebalo je da krene stotinak ruskih motociklista uz poljske, češke i slovačke bajkere, koji bi im se uz put solidarno pridružili.

Poljski, češki i njemački zvaničnici i dio javnosti u te tri zemlje na Noćne vukove gledaju kao na militantne nacionaliste čija vožnja je po njihovim riječima samo politička provokacija i demonstracije ruske sile - kad ne mogu tenkovima onda bar na jakim motociklima – a smeta im i angažovanje lidera Noćnih vukova u Antimajdanu nakon sukoba u Ukrajini.

Poljska i Litvanija vratile su nekoliko desetina noćnih vukova sa granica iako su imali važeće šengenske vize a Njemačka je saopštila da je nekim ruskim učesnicima vožnje vize poništila.

Mali dio učesnika vožnje, ruskih Noćni vukovi uspjeli su ipak da pređu granice pojedinačno ili u raštrkanim grupicama a sada, na teritoriji Češke i Slovačke, žele da formiraju kolone.

Usamljeni Noćni vuk koji je zavarao poljske graničare tako što je stigao iz Češke na motociklu sa češkom registracijom koji je pozajmio od prijatelja, odao je 29. aprila poštu žrtvama holokausta i sovjetskim vojnicima koji su oslobodili logor u nekadašnjoj najvećoj fabrici smrti koju su Njemci podigli u okupiranoj Poljskoj.

Nekoliko ruskih Noćnih vukova pojavilo se juče u Ostravi na istoku Češke tokom velike proslave 70. godišnjice oslobođenja grada i položili su vijence na spomenik crvenoarmejcima kojima Česi u tom dijelu zemlje imaju da zahvale za slobodu od Hitlerove Njemačke.

U Ostravi nisu izazvali veću pažnju, pošto su grad preplavili ponovo kao prije 70 godina sovjetski vojnici i legendarni sovjetski tenkovi T-34 i ratni avion iz tog vremena Jak-3, a članovi čeških klubova ljubitelja istorije priredili su polučasovni prikaz nekadašnje presudne bitke kod mosta u Ostravi.

"Činimo što možemo za demokratiju, da ne moramo ponovo da se ubijamo", poručio je Česima u Ostravi ratni veteran, komandant jednog od tenkova, devedesetogodišnji general Mikulaš Končicki.

Ruski Noćni vukovi, koji su promijenivši planove uspjeli da uđu u šengenski prostor iz dva pravca, sa sjevera Poljske i Češke i jugoistoka preko Mađarske, srijeću se u Bratislavi gdje im slovačke vlasti neće praviti probleme da formiraju zajedničku kolonu.

Nakon odavanja pošte kod Spomenika Crvenoarmejcima u Bratislavi krenuće u Češku, gde će im se pridružiti i Noćni vukovi iz Srbije, Makedonije i Bugarske, kako bi 9. maja ušli sa starim sovjetskim zastavama u Berlin.