Eurozona izašla iz deflacije

Nova vijest će svakako naići na dobre reakcije Evropske centralne banke (ECB), koja je u martu pokrenula istorijski program monetarnih podsticaja namijenjen borbi protiv pada cijena u eurozoni
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 09:11h

Eurozona je u aprilu izašla iz četvoromjesečne deflacije, izbjegavajući tako spiralni pad cijena i oživljavajući nadu u ekonomski oporavak u Evropi.

Inflacija u eurozoni je u aprilu bila na nultom nivou, nakon martovskog pada od 0,1 odsto, a njenom ubrzanju doprinijeli su rast cijena hrane, alkohola i cigareta, saopšteno je iz Eurostata, prenosi Capital.ba.

Stopa nezaposlenosti u martu je ostala na februarskih 11,3 odsto, ali je bila nešto niža nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 11,7 odsto.

Nova vijest će svakako naići na dobre reakcije Evropske centralne banke (ECB), koja je u martu pokrenula istorijski program monetarnih podsticaja namijenjen borbi protiv pada cijena u eurozoni.

Ekonomisti strahuju od deflacije, jer tada kupci obično odlažu kupovinu u nadi da će kasnije dobiti bolje ponude, što slabi potražnju, usporava rast privrede i podiže nezaposlenost.

Bonus video: