Orban ne planira ponovno uvođenje smrtne kazne

Predsjednik Evropske komisije podsjetio je da je ukidanje smrtne kazne bilo uslov za ulazak u EU
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2015. 17:01h

Mađarski premijer Viktor Orban ne predviđa ponovno uvođenje smrtne, saopštila je danas mađarska vlada poslije negodovanja Evropske unije nakon Orbanove najave da želi da pokrene raspravu o tom pitanju.

"U Mađarskoj će se voditi rasprava o smrtnoj kazni, ali premijer ne planira da je ponovo uvede", izjavio je portparol mađarske vlade Janoš Lazar i dodao da je Orban o tome danas razgovarao s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Orban je izazvao nezadovoljstvo EU ove nedelje izjavom da smrtna kazna, ukinuta 1990. godine u Mađarskoj, treba da bude predmet debate mađarskoj vladi.

Mađarski krivični zakon, koji u svijetu smatraju jednim od najrepresivnijih u Evropi, nema dovoljno "razuvjeravajuću moć", rekao je u utorak Orban reagujući na nedavno ubistvo jednog trgovca.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zaprijetio je danas Orbanu da će voditi "bitku" s njim ukoliko ponovo uvede smrtnu kaznu.

"Povelja o osnovnim pravima EU zabranjuje primjenu smrtne kazne. Orban treba jasno da stavi do znanja da nema takvu namjeru, a ako je ima onda će biti 'borbe',” rekao je Junker.

Predsjednik Evropske komisije podsjetio je da je ukidanje smrtne kazne bilo uslov za ulazak u EU.

Bonus video: