PRVO DOGOVOR SA KREDITORIMA

Varufakis: O ustupcima možemo da pričamo na ljeto

Grčka ljevičarska vlada, navodi da reforme više ne mogu ići istom brzinom i oštrinom, pošto je došlo do značajnog pada proizvodnje i povećanja nezaposlenosti
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2015. 15:04h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis nagovijestio je da bi Grčka mogla da napravi ustupke u ključnim zahtjevima međunarodnih kreditora, ali tek na ljeto, pošto bude prvo postignut dogovor o odblokiranju paketa pomoći.

Varufakis je to rekao dok se novi pregovarački tim Grčke priprema za sastanak s inspektorima kreditora u Briselu.

Kreditori Grčke navode da je Atina posustala u dugoročnim reformama koje bi joj omogućile da stane na noge: smanjenje fonda za penzije, ublažavanje zakona o radu i pojednostavljenje poreskih stopa.

Grčka ljevičarska vlada, s druge strane, navodi da reforme više ne mogu ići istom brzinom i oštrinom, pošto je došlo do značajnog pada proizvodnje i povećanja nezaposlenosti.

"Poslije juna ćemo biti voljni da razmotrimo mnoga pitanja", rekao je Varufakis za radio Sto Kokino i naznačio da je spreman da poveća neke poreze.

On je dodao da neće "mrdnuti ne pedalj" po tim pitanjim ako ne bude prvo postgnut sporazum o odblokiranju paketa pomoći koji je Grčkoj potreban da bi u narednim nedjeljama izbjegla bankrot kada budu pristigle dužničke obaveze.

Spor Atine i kreditora ostavio je trag i na tržištima. Bonitetska agencija Mudi (Moody's) dodatno je smanjila kreditni rejting Grčke na Caa2 sa Caa1, što je dva stepena iznad bankrota.

Preporučujemo za Vas