Ovo je tenk koji svi čekaju da vide na paradi u Moskvi

Novi tenk ima radarski sistem koji može istovremeno da prati 40 ciljeva na zemlji i 25 u vazduhu, u prečniku od pet kilometra
69 pregleda 46 komentar(a)
T-14 tenk, Foto: Nextbigfuture.com
T-14 tenk, Foto: Nextbigfuture.com
Ažurirano: 30.04.2015. 08:18h

Stanovnici Moskve sa nestrpljenjem očekuju da na probi za paradu provodom Dana pobjede, po prvi put uživo vide najnoviji model ruskog oklopnog tenka T-14, izgrađenog na pratformi "Armata", kao i najnovije samohodne artiljerijske haubice "koalicija SV".

Pored njih, tokom noći probe, Crvenim trgom će prvi put proći i pešadijska borbena vozila "Kurganets-25", kao i borbena vozila "bumerang," prenose ruski mediji.

Kako se navodi, glavna prednost tenkova "Armata" je tehnologija, koja omogućuje da u kupoli nema vozača, nego da se njime upravlja daljinski iz izolovane oklopne kapsule. Novi tenk ima radarski sistem koji može istovremeno da prati 40 ciljeva na zemlji i 25 u vazduhu, u prečniku od pet kilometra.

Konstruktori tvrde da je neuništiv i da može da izdrži svaki napad. Najnovija antitenkovska borbena vozila "Kurganets-25" i "Kornet-D" imaju nadograđen sistem za aktivnu odbranu od mina.

Na paradi će biti prikazani i nanoviji modeli oružja za ruske padobranske jedinice, koje uključuje i višenamjensko oklopno vozilo "Rakuška", kao i mobilni sistem za lansiranje "Jars." Na ekranima će biti prikazao oko 15.000 učesnika i 200 komada vojne opreme koja još nije viđena.

Parada će početi ujutro 9. maja, a oni koji još žele da prije toga vide rusku vojnu opremu u pokretu, to će moći da učine na još tri probe, koji će biti održane 4., 6. i 7. maja.

Bonus video: