Grčka: Kreditori u četvrtak razmatraju predložene mjere

"Cilj pregovora na svim nivoima je postizanje obostrano korisnog sporazuma", rekao je grčki zvaničnik tražeći da ne bude imenovan i dodao da je grčka vlada optimistična da će uskoro biti dogovora
0 komentar(a)
Grčka vojna parada, Foto: Reuters
Grčka vojna parada, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2015. 14:56h

Predstavnici Grčke i međunarodnih kreditora sjutra će razmatrati nacrt reformi za koje se Atina nada da će biti odobrene i omogućiti puštanje neophodnih zajmova.

Nacrt bi trebalo da obuhvati mjere koje je predložio ministar finansija Janis Varufakis tokom pregovora s kreditorima koji su se otegli već više od tri mjeseca i izazvali bojazni da Grčka neće dobiti zajmove na vrijeme da izbjegne bankrot.

O tim mjerama će se sutra u Briselu razgovarati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije, koji su obuhvaćeni nazivom "Briselska grupa", rekla su dva zvaničnika grčke vlade.

O predloženim mjerama bi trebalo da se razgovara i sjutra popodne u grčkoj vladi. Zvaničnici ministarstva finansija eurozone, Evropske komisije i Evropske centralne banke sastaće se danas popodne.

"Cilj pregovora na svim nivoima je postizanje obostrano korisnog sporazuma", rekao je grčki zvaničnik tražeći da ne bude imenovan i dodao da je grčka vlada optimistična da će uskoro biti dogovora.

Zamjenik premijera Janis Dragasakis je rekao da vjeruje da će dvije strane postići makar privremeni sporazum u prvim danima maja.

I premijer Aleksis Cipras je rekao ove nedjelje da će sporazum biti postignut do 9. maja, odnosno do sljedećeg sastanka ministara finansija eurozone 11. maja.

Konkretan sadržaj predložnih mjera još nije objavljen, ali se očekuje da obuhvati reforme poreskog sistema. Atina se nada da će to biti dovoljno da kreditori odobre puštanje posljednjih 7,2 milijardi eura iz paketa pomoći od 240 milijardi eura.

Poslije više odlaganja u pregovorima, ali i očekivanja da će Grčka uskoro ostati bez novca, ove nedjelje su porasle nade da će dogovor konačno biti postignut.

Bonus video: