Američki ambasador: SAD će odbraniti Poljsku ali bez posebnog saveza

Američki ambasador u Varšavi izrazio je razumjevanje za to što su Poljaci skeptični i sumnjaju da bi im saveznici zaista pritekli u pomoć u slučaju agresije iz Rusije
9 komentar(a)
SAD, Poljska, Foto: Shutterstock
SAD, Poljska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2015. 10:01h

Ambasador SAD u Varšavi Stiven Mal poručio je Poljacima da nema sumnje da bi ih njegova zemlja odbranila ako bi Poljsku napala Rusija, ali da Vašington ne želi neki dodatni sporazum o bezbjednosti sa Varšavom jer bi to bilo opasno.

"To bi bilo opasno za sve nas u NATO kada bismo rekli da savez kao cjelina ne vrijedi i da je bolje da sklapamo pojedinačna savezništva. To bi bio znak da sa NATO nešto nije u redu. Velika snaga naše alijanse je u tome što ima toliko nas koji dijelimo iste vrijednosti. NATO je efikasan savez i zašto da ga demobilišemo", kazao je sinoć ambasador poljskoj televiziji TVN24.

Američki ambasador u Varšavi izrazio je razumjevanje za to što su Poljaci skeptični i sumnjaju da bi im saveznici zaista pritekli u pomoć u slučaju agresije iz Rusije.

"Nemam lično ni tračak sumnje da bi SAD branile Poljsku. Kada je predsjednik SAD Barak Obama boravio prošle godine u Poljskoj naglašavao je da SAD zajedno sa NATO garantuju bezbjednosti svakoj pojedinačnoj članici Alijanse. Uključujuchi tu i Poljsku. Zato sada održavamo vježbe sa našim poljskim partnerima da poboljšamo naše vještine", kazao je Mal.

Ambasador je podsjetio na plan razmještanja američkog antiraketnog štita u Poljskoj 2018. godine a u toj bazi na sjeveru Poljske biće 200 do 300 američkih vojnika, kao i na to da je NATO odlučio da proširi bazu u Šćećinu blizu granice Poljske sa Njemačkom.

"Ne planiramo da postavimo u Poljskoj veliku bazu kao što je Ramštajn jer oko toga nema sloge u NATO, ali i bez te sloge možemo da razmjestimo više vojnika. Od izbijanja sukoba u Ukrajini u Poljskoj imamo svoje vojnike. Ove godine biće ih 5.000 do 6.000 a naredne godine još više s obzirom na manevre, zato što treba da pokažemo da smo spremni da branimo Poljsku", rekao je Mal.

Ambasador SAD u Varšavi takođe je izrazio zadovoljstvo što je Poljska odlučila da kupi američki raketni sistem patriot a odluku da kupi francuske umesto američkih helikoptera nazvao je suverenom odlukom Poljske.

Bonus video: