Grčka: Varufakis napadnut u restoranu

Varufakis je naveo da kada se jedan iz grupe ustremio na njega, njegova žena ga je zagrila, tako da je potencijalni napadač morao prvo nju da udari da bi došao do ministra finansija
2 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2015. 08:34h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da su njegovu ženu i njega napali anarhisti dok su večerali u restoranu u centru Atine, ali da nisu povrijeđeni.

Prema njegovim riječima, njih dvoje su sinoć završavali večeru sa prijateljem u atinskom kvartu Egzarhija, popularnom među ekstremnim ljevičarima i anarhistima, kada je grupa ljudi pokrivenih lica nagrnula u restoran.

Oni su zahtjevali da ministar napusti oblast, bacajući staklene čaše i ostale predmete na njega i njegovu ženu, naveo je Varufakis i dodao da nijedno od njih dvoje nije povrijeđeno.

Varufakis je naveo da kada se jedan iz grupe ustremio na njega, njegova žena ga je zagrila, tako da je potencijalni napadač morao prvo nju da udari da bi došao do ministra finansija.

"Ovo nije bio organizovan incident", rekao je Varufakis u saopštenju.

On je naposletku razgovarao sa pripadnicima te grupe ispred restorana, i tenzije su smirene.

Slični napadi na ministre bili su česti u Grčkoj u prvoj godini međunarodnog zajma, koji je počela da dobija 2010, pošto je ušla u recesiju.

Vjeruje se da su te napade sprovodile uglavnom grupe bliske ljevici, a mnogo ređe anarhisti, i ponekad su podrazumijevali i fizičko nasilje.

Zbog svog ležernog, neki bi rekli čak i neukusnog, stila i čestog pojavljivanja u medijima, Varufakis je postao najpoznatiji grčki ministar iz nove koalicione vlade, koju predvodi radikalno ljevičarska partija Siriza, navodi agencija AP.

On je, međutim, došao na metu ozbiljnih kritika od strane evropskih kreditora zemlje, s kojima Atina već mjesecima vodi neuspješne pregovore o finalnoj tranši zajma od 7,2 milijarde eura.

Grčka je u ponedeljak objavila izmjene u svom pregovaračkom timu, što su mnogi analitičari ocjenili kao marginalizovanje Varufakisa.

Bonus video: