Štajnmajer: EU bi odgovorila na novu ofanzivu separatista u Ukrajini

Štajnmajer je pohvalio to što su vlasti u Kijevu počele da se upuštaju u bolne reforme, recimo borbu protiv korupcije ili izmjene u energetskom sektoru
2 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2015. 08:34h

Šef njmačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da još nije potpuno eliminisana prijetnja ponovnog zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

On je upozorio da neka nova ofanziva separatista ne bi ostala bez odgovora Evropske unije.

Štajnmajer je u intervjuu koji je objavila poljska Gazeta viborča uoči njegove posjete Varšavi ocijenio da je sporazum iz Minska pomogao da se izbjegne nekontrolisana eskalacija sukoba u Ukrajini, a da se prekid vatre u velikoj mjeri poštuje.

"S druge strane tačno je da opasnost ponovnog zaoštravanja sukoba u Ukrajini još nije eliminisana. Utoliko je bitnije da držimo ruku na pulsu realizacije odluka iz Minska. Jedno je u svakom slučaju jasno: ponovna eskalacije preko masivne ofanzive separatista u Marijupolju ili drugdje u istočnoj Ukrajini ne bi ostala bez odgovora EU", kazao je Štajnmajer poljskom listu.

Njemački ministar je stigao u Varšavu zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel i ostalim članovima njemačke vlade na konsultacije sa vladom poljske premijerke Eve Kopač.

Štajnmajer je pohvalio to što su vlasti u Kijevu počele da se upuštaju u bolne reforme, recimo borbu protiv korupcije ili izmjene u energetskom sektoru.

"Za nas je važno da novi zakonski okvir bude kasnije dosljedno primijenjen. Njemačka je u svakom slučaju spremna da energično podrži ukrajinsku volju da sprovodi reforme", kazao je njemački ministar.

Štajnmajer je poljskom listu izjavio da na solidarnost Njemačke i EU može da računa i Grčka i da je cilj i Berlina i Brisela da Grčka ostane u eurozoni.

"Grčka i dalje može da računa na našu solidarnost. To znači istovremeno da Grčka sama mora da poštuje obećanja i obaveze konsolidacije budžeta ili reformi. Nema neograničeno vrijeme za to. Vjerujem da su naši grčki partneri svjesni ozbiljnosti stanja", rekao je Štajnmajer.

Njemački ministar apelovao je danas da sve članice EU preuzmu zajedničku odgovornost za izbjeglice iz Afrike i Azije.

"Moramo da počnemo od izvora problema, konkretno od krize u tamošnjim državama, kao što je Libija, koja je za mnoge izbjeglice tranzitna zemlja. Tamo ćemo se i dalje angažovati da se postigne politički dogovor. Moramo da konačno presječemo aktivnosti švercera ljudi koji iz bezobzirne gladi za profitom izlažu izbjeglice smrtnoj opasnosti", kazao je Štajnmajer.

Šef njemačke diplomatije upozorio je da nije održiva ni situacija u kojoj svega šest od 28 članica EU prima čak 80 odsto nelegalnih izbjeglica koji ulaze u EU preko Sredozemnog mora.

"Potreban nam je dogovor o pravednoj podjeli izbjeglica... Važno je da se dogovorimo da je odgovornost svih članica EU u problemu izbjeglica zajednička", kazao je Frank Valter Štajnmajer.

Glavne teme zajedničkih konsultacija njemačke i poljske vlade u Varšavi su Rusija i Ukrajina a nezvanično, kako piše Gazeta viborča, očekuje se da će poljska premijerka Eva Kopač tražiti od kancelarke Angele Merkel da se ne ublažavaju sankcije uvedene Rusiji.

Bonus video: