BAN STIŽE U ITALIJU

UN: Pribjegavanje sili nije rješenje za ilegalnu imigraciju

Prema nacrtu deklaracije sa vanrednog samita u četvrtak, lideri EU obavezali su se da će učiniti sve kako bi identifikovali i uništili sve brodove prije nego što budu upotrijebljeni za ilegalni transport migranata
60 pregleda 0 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2015. 11:13h

Pribjegavanje sili nije rješenje za tragediju imigranata na Sredozemnom moru, izjavio je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Vojno rješenje nije izlaz iz tragedije, koja se u ovom trenutku dešava na Sredozemnom moru", rekao je Ban Ki Mun u intervjuu objavljenom u današnjem izdanju italijnsakog lista Stampa.

Prema nacrtu deklaracije sa vanrednog samita u četvrtak, lideri EU obavezali su se da će učiniti sve kako bi identifikovali i uništili sve brodove prije nego što budu upotrijebljeni za ilegalni transport migranata.

EU je pokazala spremnost da izvrši vojnu akciju protiv organizatora ilegalne imigracije u Libiji, navodi agencija Frans pres.

Eventualna vojna akcija uslijedila bi samo ukoliko bi za to odobrenje dale UN.

Prije nekoliko dana saopšteno je da će Ban Ki Mun, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i italijanski premijer Mateo Renci u ponedjeljak brodom izaći na Sredozemno more, kako bi pokazali solidarnost za spasavanje imigranata na tom moru.