Zeman: Demokratija se ne izvozi na bajonetima

Predložio je da međunarodna zajednica i EU počnu da pružaju pomoć ali ne izbjeglicama nego onim Libijcima ili drugima koji žele da ostanu u svojoj zemlji ali nemaju osnovne potrebe i uslove za to
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2015. 09:30h

Predsjednik Češke Miloš Zeman poručio je, povodom krize talasa izbjeglica iz Afrike i Azije, da bi pojedine zemlje morale da preispitaju svoju intervencionističku politiku, a da bi međunarodna zajednica morala da pruža pomoć ne na moru, nego onima koji žele da ostanu u svojoj zemlji.

"Problem nećete riješiti tako što dio stanovništva ili sve prevezete u Evropu a tu zemlju ostavite napuštenu", kazao je Zeman u intervjuu koji su u vikend izdanju objavile Lidove novini.

"Neke neimenovane zemlje bi morale da prije svega preispitaju svoju savjest i svoju intervencionističku politiku. Na kraju krajeva, sve treba vrjednovati prema ishodu a ne prema dobrim namjerama", kazao je češki predsjednik i naglasio da se demokratija jednostavno na izvozi na bajonetima.

Kao primjere intervencionističke politike koja je dovela do haosa i plime izbjeglica na kapijama Evrope, češki predsjednik naveo je Libiju, Siriju i Irak.

"U Siriji se, u uvjerenju da se podržava demokratska opozicija, u stvarnosti pomagalo Al Kaidi i drugim fanatičnim grupama. Kada pogledate Irak i sjetite se kako su ogromne investicije uložene u iračku armiju, kako to da se ta armija raspala pod udarom nekoliko hiljada radikala Islamske države? Svaki razuman čovjek mora da postavi pitanje da li je pristup (Zapada tim sukobima) bio ispravan", rekao je Zeman.

Kao rješenje za problem afričkih i azijskih izbjeglica koje očajnički pokušavaju da dopru do Evrope, predsjednik Češke je predložio da međunarodna zajednica i Evropska unija počnu da pružaju pomoć ali ne izbjeglicama nego onim Libijcima ili drugima koji žele da ostanu u svojoj zemlji ali nemaju osnovne potrebe i uslove za to.

"Libija je potencijalno bogata zemlja koja ima rezerve nafte dovoljno velike da Libijcima garantuju dobar životni standard. Šta im je potrebno? Treba popraviti i ponovo pustiti u pogon tehnologiju za eskploataciju nafte, formirati civilnu vladu. To sve je zadatak Evrope", rekao je Zeman.

Češki predsjednik upozorio je da ljudska prava nisu samo politička, već i socijalna i ekonomska.

"Istinski način da se bori za ljudska prava jeste komunikacija među ljudima u onim zemljama gdje se prava krše. Imam time na umu razmjenu turista, studenata, privrednika. Da se tako radilo sa Kubom već odavno bi bila demokratska zemlja, dok je 50 godina sankcija samo rezultiralo time da njome mirno vlada porodica Kastro", kazao je Zeman.

"U vrijeme komunista to o čemu govorim se nazivalo ideološka diverzija. I komunisti su toga bili svjesni i upravo zato su blokirali razmjenu ljudi itd. Zato kada želim istinski da se borim za ljudska prava, umjesto trućanja o njima, koje ne vodi ničemu, nastojim, u komunističkom žargonu, da sprovodim ideološku diverziju", kazao je Miloš Zeman.

Bonus video: