Poljska: Motociklisti iz Kalinjingrada odali poštu palim crvenoarmejcima

Groblje crvenoarmejaca u Branjevu jedno je od najvećih u Evropi i na njemu je sahranjeno 31.237 sovjetskih vojnika koji su poginuli u borbama protiv Hitlerove Njemačke u tom dijelu Baltika
2 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 17:38h

Poljske vlasti danas su bez problema preko granice pustile konvoj oko 200 motociklista iz ruske Kalinjingradske oblasti da odaju poštu palim vojnicima Crvene armije na groblju u Branjevu na sjeveru Poljske u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Za razliku od najstarijeg ruskog motociklističkog kluba, Noćnih vukova, koji su danas krenuli iz Moskve na vožnju "Putevima pobjede" dugu 6.000 kilometara do Berlina, ali nije izvjesno da li će morati da se vrate, pošto je Poljska zabranila njihov ulazak, motociklisti iz Kalinjingrada prošli su bez problema a policija je konvoju obezbijedila i pratnju.

Među motociklistima bio je i gubernator Kalinjingradske oblasti Nikolaj Cukanov, veterani, ruski đaci, Kalinjingradska filharmonija stigli su autobusima, iz Varšave im se pridružio i ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev, a sa poljske strane predstavnici regionalnih vlasti.

Groblje crvenoarmejaca u Branjevu jedno je od najvećih u Evropi i na njemu je sahranjeno 31.237 sovjetskih vojnika koji su poginuli u borbama protiv Hitlerove Njemačke u tom dijelu Baltika.

"Trenutni poljsko-ruski odnosi ne spadaju u najbolje, ali oba naroda se razumiju i u slučaju potrebe umiju da se dogovore. U najtežim trenucima, kada je u pitanju bio opstanak uvijek smo bili zajedno", kazao je danas u Branjevu ruski ambasador poljskoj televiziji TVP.info.

Andrejev je na groblju podsjetio da nije bilo vojnika Crvene armije danas ne bi bilo Rusije, demokratske Poljske ni mnogih drugih evropskih država.

Ruski motociklisti organizuju patriotske vožnje povodom 9. maja, Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu do Branjeva od 2010. godine, pošto je prethodni gubernator bio aktivni motociklista a i sadašnji Cukanov nastavio je tu tradiciju.

Bonus video: