Sprema li se Njemačka za bankrot Grčke: Postoji li plan B?

Ne treba da pitate odgovorne političare o alternativama", rekao je Šojble i naveo da samo treba upotrijebiti maštu pa zamisliti šta bi moglo da se dogodi, prenio je Rojters.
75 pregleda 2 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2015. 14:28h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble nagovijestio je danas da se Berlin priprema za mogući bankrot Grčke, povukavši paralelu sa tajnovitošću njemačkih planova za ponovno ujedinjenje 1989. godine.

Na konferenciji za novinare, nakon napetog sastanka sa ministrima finansija eurozone u petak, Šojble je upitan da li ministri rade na "planu B", ukoliko pregovori sa Atinom o paketu finansijske pomoći dožive neuspjeh, prenio je Rojters.

"Ne treba da pitate odgovorne političare o alternativama", rekao je Šojble i naveo da samo treba upotrijebiti maštu pa zamisliti šta bi moglo da se dogodi, prenio je Rojters.

Šojble je nagovijestio da bi njegov eventualni potvrdni odgovor da ministri rade na "planu B" - šta će uraditi kada Grčka ostane bez novca i ne bude u mogućnosti da plati dug - mogao da izazove paniku.

Kako bi objasnio svoj stav, on je povukao paralelu sa tajnovitošću koja je bila neophodna tokom prvih faza planiranja ponovnog ujedinjenja Njemačke 1989. godine.

"Da je tada odgovorni ministar - ja sam bio jedan od njih - rekao unaprijed, imamo plan za ponovno ujedinjenje, onda bi cio svijet vjerovatno rekao: "Njemci su potpuno poludjeli", kazao je Šojble.

Na sastanku ministara eurozone, Grčka je oštro kritikovana zbog odugovlačenja sa reformama što bi omogućilo nastavak finansijske pomoći međunarodnih kreditora.

Ministar finansija Slovenije predložio je na sastanku da zbog pregovora, koji traju tri mjeseca, i ne vode nikud, ministri eurozone možda treba da počnu da razgovaraju o planu B - šta će se dogoditi ukoliko Grčka bankrotira, podsjetila je britanska agencija.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz eurozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, prijeti bankrot, a možda i izlazak iz eurozone.

Bonus video: