Vlada Italije ne pokazuje naznake u smanjenju javnog duga sa EU

Konte je na konferenciji za novinare u Rimu nastavio da brani predloženi deficit pošto je u ponedeljak istekao rok da Italija pošalje odgovor na odbacivanje prijedloga u Evropskoj komisij
60 pregleda 0 komentar(a)
Italija, Foto: Shutterstock
Italija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2018. 14:00h

Italijanski premijer Đuzepe Konte danas nije pokazao naznake da će njegova vlada smanjiti planiranu potrošnju, čime je održan spor s Evropskom unijom koja traži od Italije da promjeni predlog budžeta.

Konte je na konferenciji za novinare u Rimu nastavio da brani predloženi deficit pošto je u ponedjeljak istekao rok da Italija pošalje odgovor na odbacivanje predloga u Evropskoj komisiji.

Predloženim budžetom predviđen je deficit od 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda sledeće godine, što je tri puta više od ranijih ciljeva.

EU odbacuje taj plan pošto se njime neće smanjiti javni dug Italije kako je obećano.

Njen dug od 130 odsto BDP-a duplo je veći od ograničenja u EU.

Upitan šta će uraditi ako Evropska komisija odbaci budžet, Konte je odgovorio da će "sjesti i razgovarati o tome".

Konte je vrdao u vezi s detaljima kao što su metode računanja.

On je rekao da je njegova vlada povećala deficit za samo 0,4 odsto, s dodatnih 17 milijardi eura potrošnje, ne za 1,5 odsto kako je izračunala Evropska komisija.

On je rekao da je vlada naslijedila veći deficit nego što se prvobitno predviđalo i da je osnovni deficit dalje povećan odlaganjem povećanja poreza na dodatu vrijednost.

Mada to nije otvoreno rekao, Konteova izjava je jasno stavila do znanja da italijanska vlada nije unijela promjene u predlog budžeta kako su se nadali zvaničnici EU.

Konte je ponavljao da je budžet "dobro osmišljen" i da će pomoći privrednom rastu.

On je rekao da je deficit od 2,4 odsto plafon i da postoji mogućnost da u 2019. neće dostići taj nivo.

On je takođe ponovio da će deficit biti manji u naredne dvije godine.

Investitori i finansijski stručnjaci su skeptični.

Čak i prije nego što se znalo da li će Italija odustati od predloženog povećanja deficita, bonitetska agencija Mudi (Moddy's) je smanjila rejting Italiji za jedan stepen, na samo jedan nivo iznad statusa bezvrijednog.

Planove Italije su kritikovali mnogi lideri EU i predsjednik Evropske komisije da izlazi iz ograničenja EU za potrošnju.

Evropska komisija je prošle nedelje poslala Italiji pismo upozorenja da bi značajno veći deficit od ciljanog bio devijacija "nezabilježena u istoriji" budžetskih pravila EU.

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas rekao je danas da je odgovor Italije "upravo stigao" i dodao da će Komisija sjutra razmotriti procedure i odlučiti o svojim sledećim koracima.

Bonus video: