Europol da igra veću ulogu u borbi protiv imigracije

"Od početka 2014, Europol je koordinirao oko 1.500 istraga o ilegalnoj imigraciji koje su dovele do hapššenja 400 vodiča", izjavio je Vejnrajt
57 pregleda 0 komentar(a)
Rob Vejnrajt, Foto: Beta/AP
Rob Vejnrajt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.04.2015. 07:23h

Evropska policijska agencija Europol očekuje da će slanjem eksperata u glavne zemlje iz kojih dolaze imigranti igrati "veću ulogu" u borbi protiv ilegalne imigracije na Mediteranu, izjavio je direktor Agencije Rob Vejnrajt u Bukurešštu.

Odluke, koje su usvojili evropski lideri na samitu u četvrtak posvećenom ovom pitanju, "predvidjele su veću ulogu Europola, posebno u onome što se odnosi na otkrivanje krijumčarskih mrežža", izjavio je on na konferenciji za šštampu, prenijele su agencije.

Evropski lideri su takođe zadužžili Europol da nadzire na koji način kriminalne mrežže koriste internet za pronalažženje i prevoz žžrtava, kazao je direktor.

"Od početka 2014. godine, Europol je koordinirao oko 1.500 istraga o ilegalnoj imigraciji koje su dovele do hapššenja 400 vodiča", izjavio je Vejnrajt.

Evropska unija utrostručiće fondove za misije potrage i spasavanja na Mediteranu na oko devet miliona eura mjesečno, kako bi pomogli u sprječavanju tragedija na moru u kojima ginu migranti u pokušajima da se domognu obala Evrope, saopštila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je to rekla poslije vanrednog sastanka Evropskog savjeta, na kojem su razmatrane mjere za sprječavanje tragedija na moru i zaustavljanje trgovine migrantima poslije brodoloma u kome se tokom vikenda 900 ljudi utopilo u Sredozemlju.

Bonus video: