Rusi sumnjaju u povrće iz Bugarske

"Prvo krećemo od Bugarske, dok istovremeno razmatramo mogućnost potpune zabrane reeksportnih sertifikata iz Evrope", izjavila je Švabauskene
0 komentar(a)
povrće, Foto: Arhiva Vijesti
povrće, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2015. 18:06h

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor uvela je zabranu reeksporta povrća iz Bugarske zbog sumnje da je dokumentacija falsifikovana.

Zamjenica direktora Roseljhoznadzora, Julija Švabauskene, je to izjavila za rusku agenciju Tass, dodajući da bi slična mjera mogla biti primijenjena i na druge članice Evropske unije.

"Prvo krećemo od Bugarske, dok istovremeno razmatramo mogućnost potpune zabrane reeksportnih sertifikata iz Evrope", izjavila je Švabauskene.

Najnovija mjera je donijeta zbog, kako se navodi, brojnih slučajeva falsifikovanja reeksportnih dokumenata ili reeksporta pod falsifikovanim sertifikatima iz trećih zemalja.

Prema tvrdnjama Roseljhoznadzora, Bugarska je u Rusiju reeksportovala jabuke čije je, prema sertifikatu, porijeklo iz Kine, Brazila i Maroka, međutim, fitosanitarna služba nije uspjela da potvrdi pravo porijeklo prozvoda.

"Tražimo hitne konsultacije sa kolegama iz Bugarske, jer sumnjamo da su bugarski sertifikati falsifikovani", izjavila je Švabauskene.

Bonus video: