Rusko tržište i dalje privlačno zapadnim kompanijama

Rusko tržište je za multinacionalne kompanije važno i zato što njegova veličina donosi i zdrav profit, i ako prodaja omane
3 komentar(a)
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.04.2015. 17:08h

Zapadne kompanije ne odustaju od Rusije, čekajući ekonomski oporavak u nadi da će im ponovo donijeti bogate nagrade, iako su neke smanjile obim poslovanja da bi prebrodile krizu, piše agencija Rojters.

Rusija očekuje duboku recesiju ove godine, izazvanu niskim cijenama nafte u svijetu i sankcijama Zapada, iako su međunarodne tenzije splasnule.

Kao primjer zapadne kompanije koja znatno smanjuje obim operacija u Rusiji, Rojters navodi američkog proizvođača automobila „Dženeral Motors“, koji je pretrpio pad prodaje.

Međutim, nije bilo većih odlazaka a neki planiraju i da investiraju.

„Svima je apsolutno jasno da je to veliko tržište koje će se vremenom oporaviti,“ rekao je Aleksandar Ivlev, partner kompanije „Ernst i Jang“ u Moskvi.

Izgledi zapadnih kompanija u Rusiji su slabi na kraći rok. Potrošnja domaćinstava opada, što je loša vijest za multinacionalne kompanije, privučene velikim potrošačkim tržištem i rastućom srednjom klasom, koja sada steže kaiš, piše Rojters i dodaje da i ruske kompanije smanjuju potrošnju.

Njemačka industrijska grupa „Simens” je pretrpjela pad prodaje u Rusiji za oko polovinu, objavio je „Bild am Zontag“. Ipak, iz kompanije je saopšteno da ne planiraju da smanjuju investicije u Rusiju.

Ostale globalne kompanije, poput „Nestle“ i „Mars“, takođe se nadaju da će ostati pri razvojnim planovima.

„Činimo sve što možemo da nastavimo razvoj uprkos usporavanju ruske ekonomije. I dalje smo sigurni u ruske dugoročne izglede,“ rekao je prošlog mjeseca izvršni direktor „Nestlea“ za Rusiju Mauricio Parnelo.

Britanska agencija navodi da je prodaja kompanije „Nestle“ u oblasti Rusija-Evroazija porasla 13 odsto prošle godine na 86,4 milijarde rubalja (1,54 milijarde eura).

A švedski gigant IKEA nastavlja sa planovima da investira dvije milijarde eura u Rusiju do 2020, pored postojećih 14 tržnih centara, šireći biznis na manje gradove sa neiskorištenim potencijalom.

Daniel Tornili, šef CEEMEA Biznis grupe, konsultantske firme sa sjedištem u Beču, kaže da je za tipičnog globalnog proizvođača u Rusiji 2015. rast prodaje od 6-8 odsto u rubljama realan - ukoliko ponovo ne eskalira sukob u Ukrajini. Taj rast je prije dvije godine iznosio oko 12-18 procenata.

Ako rublja ostane stabilna 2015, ili osnaži, rast u rubljama bi se mogao pretvoriti u dolare ili eure, „što bi zapravo činilo Rusiju jednim od najboljih tržišta u svijetu za klijente,“ rekao je.

Rusko tržište je, kako ističe Rojters, za multinacionalne kompanije važno i zato što njegova veličina donosi i zdrav profit čak i ako prodaja omane, zahvaljujući tradicionalno visokim, „premijum“ cijenama u toj zemlji.

Sankcije i pad rublje otvorili nove mogućnosti

Prema podacima centralne banke, investicije su opale. Međutim, firme strpljivo čekaju, a neke su otkrile da su sankcije i oslabljena rublja stvorile nove mogućnosti.

„Kompanije gledaju u budućnost i čekaju pravi momenat,“ kaže Ivlev iz „Ernst i Janga“. Dodao je da strane kompanije vide šanse za lokalno širenje u elektronici, farmaciji i agrobiznisu, gdje postoje mogućnosti zamjene uvoza.

Danski farmaceutski džin „Novo Nordisk“, najveći svjetski proizvođač insulina, otvorio je ovog mjeseca fabriku vrijednu 100 miliona dolara u Kalugi, prvu u Rusiji.

„Ako donosite samo kratkoročne investicione odluke, možete reći da ekonomski ambijent nije dobar. Ali, investiranje u liječenje od dijabetesa je za nas dugoročna investicija, rekao je menadžer „Novo Nordiska“ za Rusiju, Henrik Dal.

Bonus video: