Svako treće preduzeće namjerava da se iseli iz Švajcarske

Zbog nepovoljnog kursa domaće valute u odnosu na euro, čak 44 odsto najvećih industrijskih giganata sa prihodom većim od 500 miliona franaka namjerava da otpusti zaposlene i izmjesti proizvodnju u inostranstvo
50 pregleda 1 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2015. 16:10h

Zbog prejakog franaka svako treće preduzeće namjerava da se iseli iz Švajcarske, pokazala je anketa konsultantske kuće Staufen.

Sto dana nakon odluke Švajcarske banke da podigne kurs franka u odnosu na euro, dvije trećine švajcarskih preduzeća je prilagodilo svoje cijene promijenjenom kursu koji šteti švajcarskoj privredi, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo 86 švajcarskih firmi.

U studiji se navodi da je 57 odsto preduzeća čak bilo prinuđeno da promijeni dobavljače.

Zbog nepovoljnog kursa domaće valute u odnosu na euro, čak 44 odsto najvećih industrijskih giganata sa prihodom većim od 500 miliona franaka namjerava da otpusti zaposlene i izmjesti proizvodnju u inostranstvo, pokazalo je ovo istraživanje.

Većina švajcarskih preduzeća još nije amortizovala udarac zbog promjene odluke centralne banke o fiksnom kursu franka u odnosu na euro.

Svako šesto preuzeće očekuje negativne efekte promjene kursa franka na njihovo poslovanje, prenosi švajcarski list "24 sata".

U posljednjih pet godina, skoro sva švajcarska preduzeća su unaprijedila proces proizvodnje i smanjili troškove nabavke i administrativne rashode, ali uprkos tome 55 odsto anketiranih firmi smatra da je to donijelo mršave rezultate.

Precijenjeni franak primorava preduzeća da primijeni još jače mjere u smislu rasta produktivnosti.

Smanjenje plata je poslejdnje i najnepopularnija mjera švajcarskih preduzetnika.

Tek devet odsto švajcarskih privrednika koji su učestvovali u anketi izjavilo je da bi smanjilo plate zaposlenima kako bi povećao konkuretnost preduzeća.

Anketa je obavljena u 86 preduzeća, tri četvrtine firmi pripadaju mašinskoj, metalurškoj i elektro industriji. Većina tih firmi zapošljava više od 500 radnika.

Bonus video: