Ruskim Noćnim vukovima zabranjen ulazak u Poljsku

"'Noćni vukovi' nisu turisti već sračunata politička provokacija", izjavio je danas Shetina
2 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.04.2015. 15:15h

Poljska je danas odlučila da ne pusti ruske motocikliste "Noćne vukove" iz najstarijeg ruskog moto-kluba da prođu preko njene teritorije na putu od Moskve do Berlin u čast 70 godina od pobjede nad Hitlerovom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ruskoj ambasadi u Varšavi uručilo notu s obavještenjem da "Noćni vukovi" neće biti pušteni u Poljsku.

"Povod za takvu odluku bio je nedostatak nužnih i preciznih informacija o programu boravka grupe u Poljskoj, preciznih trasa i mjesta gdje će noćiti. Ti podaci neophodni su da se učesnicima vožnja garantuje bezbjednost", saopštio je poljski MSP.

Poljski MSP zamjerio je takođe što obavještenje i podatke o prolasku "Noćnih vukova" nije dobio od ruskih organa blagovremenom već manje od nedjelju dana ranije.

U Poljskoj najviše, ali i u Češkoj i Slovačkoj, već mjesec dana u medijima i na političkoj sceni bijesni polemika da li uopšte pustiti ruske bajkere da prođu kroz te zemlje na putu od Moskve do Berlina, jer na njih dio javnosti gleda kao na militantne nacionaliste bliske predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Poljsko Ministarstvo u noti je danas upozorilo da dozvolu nisu dobili samo "Noćni vukovi", dok su je dobile sve ostale slične ruske vožnje uz obilazak spomenika vojnicima Crvene armije i grobalja, poput ruskih automobilista koji su sa 21 vozilom već prošli kroz Poljsku.

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ranije danas najavio je da bi Poljska mogla da zabrani prolazak "Noćnim vukovima" i kazao da navodno njihove šengenske vize poništava Njemačka, iako je prije nekoliko dana izjavio da će "Noćni vukovi" moći da uđu u Poljsku kao bilo koji drugi turisti jer je ona pravna država, ali da će policija pripaziti da poštuju poljske zakone.

"'Noćni vukovi' nisu turisti već sračunata politička provokacija", izjavio je danas Shetina.

"Noćni vukovi" trebalo je da uđu u Poljsku iz Belorusije 27. aprila a dio poljskih motociklista koji organizuju slične patriotske vožnje i obilaze grobove poljskih vojnika po svijetu dogovorili su da im budu pratnja u znak motociklističke solidarnosti i kako bi ih zaštitili od eventualnih napada i provokacija.

Bonus video: