Miliband napao spoljnu politiku Dejvida Kamerona

"Doveo nas je do praga izlaska iz EU zato što je bio suviše slab da kontroliše sopstvenu stranku i suviše nervozan zbog jačanja Ukipa. Izlazak iz EU bilo bi duboko štetno za svakodnevnicu naših sugrađana i budućnost naše zemlje", rekao je Miliband
70 pregleda 0 komentar(a)
Ed Miliband, Foto: Reuters
Ed Miliband, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 15:23h

Vođa britanske opozicione Laburističke stranke Ed Miliband oštro je danas napao spoljnu politiku i izolacionističku viziju odsječenosti od Evrope konzervativnog premijera Dejvida Kamerona, dvije nedjelje uoči britanskih parlamentarnih izbora.

U govoru u institutu Četam Haus u Londonu, laburistički kandidat optužio je svog rivala da je odgovoran za najveći gubitak uticaja Britanije i naveo kao primer neučestvovanje Kamerona u postizanju ukrajinskih mirovnih sporazuma.

"Vrijeme je da se oslobodimo izolacionizma i uskogrudosti koja je karakterisala ovu vladu. Njegov pristup oslabio je Veliku Britaniju u trenutku kada ona treba da se suoči s možda najvećim i najkompleksnijim izazovima od kraja Drugog svjetskog rata", rekao je Miliband.

Ed Miliband je takođe optužio Kamerona za neuspjeh u rukovođenju libijskom krizom poslije pada režima Muamera Gadafija. On nije međutim izgovorio dio govora koji je bio unaprijed podijeljen novinarima, u kome se nagovještva da je to djelimičan razlog za sadašnju tragediju s migrantima u Sredozemlju.

Ta optužbu koju su preuzeli brojni mediji izazvala je odmah žustre reakciju konzervativaca. Tako je ministarka za ekologiju Liz Tras, zatražila od kandidata laburista da se izvini.

Dejvid Kameron je te izjave nazvao "nepromišljenim", dok ga je bivši konzervativni ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg optužio za "izborni oportunizam" naspram "ljudske tragedije".

Prvi put su spoljna politika i aktuelna međunarodna pitanja u prvom planu u kampanji za izbore 7. maja, za koje su prema anketama laburisti i konzervativci i dalje rame uz rame.

Po pitanju Evrope, što je jedno od vodećih pitanja u ovoj izbornoj kampanji, Ed Miliband je optužio Dejvida Kamerona da je "kapitulirao" pred eurofobičnom i antiimigracionom partijom Ukip kao i pred euroskeptičnim krilom Torijevaca obećanjem da će, ako bude izabran, održati referendum o ostanku Velike Britanije u reformisanoj EU do 2017.

"Doveo nas je do praga izlaska iz EU zato što je bio suviše slab da kontroliše sopstvenu stranku i suviše nervozan zbog jačanja Ukipa. Izlazak iz EU bilo bi duboko štetno za svakodnevnicu naših sugrađana i budućnost naše zemlje. Nikad nećemo ugroziti nacionalni interes prijetnjama o izlasku", rekao je Miliband.

Bonus video: