Najbogatiji Ukrajinac organizovao proteste rudara da bi zaštitio biznis

Više stotina rudara juče je protestovalo u ukrajinskoj prijestonici pozivajući vladu da prestane da kupuje ugalj iz inostranstva i da garantuje moratorijum na zatvaranje rudnika
0 komentar(a)
Kijev rudari, Foto: Reuters
Kijev rudari, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 14:27h

Jedan od vodećih političara u Ukrajini Mustafa Najem optužio je danas ukrajinskog milijardera Rinata Ahmetova da je podstakao proteste rudara kako vlada ne bi sprovela reforme koje bi oštetile njegov biznis.

Najem, bivši novinar, objavio je danas dokumente za koje tvrdi da dokazuju da je ovonedjeljne proteste rudara organizovala upravo energetska kompanija najbogatijeg čovjeka te zemlje Ahmetova.

Više stotina rudara protestovalo je ispred zgrada vlade u prijestonici proteklih dana zahtjevajući ostavku ministra energetike i garantovanje moratorijuma na zatvaranje rudnika.

Kompanija DTEK Rinata Ahmetova kontroliše najveći dio rudarske industrije u Ukrajini. Vlada je nedavno usvojila mjere reformi u tom sektoru.

Više stotina rudara juče je protestovalo u ukrajinskoj prijestonici pozivajući vladu da prestane da kupuje ugalj iz inostranstva i da garantuje moratorijum na zatvaranje rudnika.

Zbog rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajine, gdje se nalaze najveći rudnici uglja, vlada je tokom zime nabavljala taj energent iz inostranstva.

Bonus video: