Putin i Oland odali počast stradalim Jermenima

Istoričari procjenjuju da je prije 100 godina ubijeno oko 1,5 miliona Jermena, jer su otomanski vladari strahovali da bi hrišćanski Jermeni stali na stranu Rusije, njihovog neprijatelja u Prvom svjetskom ratu
6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Tomislav Nikolić, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 11:14h

U Memorijalnom kompleksu "Cicernakaberd" u Jerevanu danas su počast Jermenima stradalim za vreme Otomanskog carstva odali brojni svjetski lideri, među kojima i predsjednici Rusije, Francuske i Srbije.

Danas se obiježava 100. godišnjica masakra nad Jermenima, na dan kada je privedeno 250 jermenskih intelektualaca, događaj koji se smatra prvim korakom masovnog ubijanja Jermena tokom i poslije Prvog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru na ceremoniji u Jerevanu upozorio na opasnosti nacionalizma i "rusofobije".

"Ne može biti nikakvog opravdanja masovnog ubijanja ljudi. Danas žalimo zajedno s jermenskim narodom", rekao je Putin.

"Nikada nećemo zaboraviti tragediju kroz koju je vaš narod prošao", izjavio je predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Svjetski lideri su ispred memorijalnog centra položili žutu ružu u sredinu vijenca u obliku cvijeta nezaboravak, koji je postao simbol današnje komemoracije.

Predsjednik Jermenije Serž Sargsjan izrazio je nadu da će nedavni koraci u priznavanju masakra na Jermenima kao genocida pomoći da se "odagna tama sa 100 godina poricanja".

Sargsjan je pozdravio Jermene u Turskoj koji planiraju da okupljanjem na Trgu Taksim u Istanbulu odaju počast stradalima, rekavši da su oni "hrabri ljudi koji rade važnu stvar za svoju otadžbinu".

Počast stradalim Jermenima odao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je na komemoraciji rekao da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razumije jermensko stradanje.

"Ako iko može da razumije i osjeti nesreću biblijskih razmjera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalječive posljedice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija", rekao je Nikolić.

Turski ministar zadužen za odnose s EU Volkan Bozkir prvi je zvaničnik turske vlade koji je odao počast žrtvama masakra tako što je danas prisustvovao misi u jermenskom patrijarhatu u Istanbulu.

"Poštujemo patnju koju su iskusila naša jermenska braća. Ni na koji način se ne protivimo komemoraciji te patnje. Osjećamo se dužnim da prisustvujemo ovoj misi", rekao je Bozkir.

Istoričari procjenjuju da je prije 100 godina ubijeno oko 1,5 miliona Jermena, jer su otomanski vladari strahovali da bi hrišćanski Jermeni stali na stranu Rusije, njihovog neprijatelja u Prvom svjetskom ratu.

Mnogi istoričari, kao i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija, taj pokolj smatraju prvim genocidom u 20. vijeku. Turska poriče da su Jermeni sistemski ubijani i tvrdi da je ubijeno oko 500.000 Jermena u sukobima.

Bonus video: