Evropski hotelijeri se žale na Booking.com

Hotelijeri i dalje neće moći preko svojih sajtova da nude niže cijene nego preko Bukinga, sa izuzetkom posebne ponude za klijente koji imaju pogodnosti kao česti korisnici
0 komentar(a)
Booking.com, Foto: Screenshot
Booking.com, Foto: Screenshot
Ažurirano: 23.04.2015. 15:48h

Udruženje hotelijera i ugostitelja u Evropi Hotrek (Hotrec) ocijenilo je danas da im sistem rezervacija preko interneta Buking (Booking) narušava slobodu poslovanja i da tijela za zaštitu konkurencije novim odlukama nisu riješila taj problem.

Buking se tijelima za zaštitu konkurencije u Francuskoj, Italiji i Švedskoj obavezao da više neće hotelijere sprječavati da na drugim platformama za rezervacije ili direktno putem telefona i elektronske pošte nude niže cijene od onih koje su ponuđene na njegovom sajtu.

To bi moglo da bude primijenjeno i u ostatku EU.

Naknadno je i francuska agencija za zaštitu konkurencije 21. aprila objavila odluku kojom nalaže Bukingu da odustane od najvećeg dijela klauzula o tarifama i raspoloživosti mjesta koje je nametao firmama.

Međutim, hotelijeri i dalje neće moći preko svojih sajtova da nude niže cijene nego preko Bukinga, sa izuzetkom posebne ponude za klijente koji imaju pogodnosti kao česti korisnici, prenio je AFP.

"Evropska hotelijerska industrija je veoma nezadovoljna zbog takve odluke, kojom je zamrznuta sadašnja neprihvatljiva situacija u kojoj Buking hotelijerima oduzima slobodu poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da će hotelijerska industrija razmotriti koje mjere se mogu preduzeti da bi se povratila poptuna sloboda poslovanja za hotele u Evropi, čime bi i potrošači uživali prednosti prave konkurencije na tržištu hotelskih rezervacija.

Bonus video: