Shetina: Ukrajini možda veća pomoć u oblasti odbrani

EU po riječima šefa poljske diplomatije ne smije da se plaši svijeta i mora da bude spremna da čuje glas istorije da ne smije da okreće leđa od naroda koji žele da krenu stazom evropskog razvoja i mora da bude u stanju da zamisli plavu zastavu sa zvjezdicama na Dnjepru, zapadnom Balkanu ili Bosforu
0 komentar(a)
Gžegož Šetina, Foto: Beta-AP
Gžegož Šetina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.04.2015. 15:20h

Šef poljske diplomatije Gžegoz Shetina izjavio je danas u Sejmu poljskog parlamenta da bi eskalacija sukoba u Ukrajini iziskivala veće angažovanje Poljske i drugih zemalja Zapada u pomoći toj zemlji, uključujući i oblast odbrane.

Gžegoz Shetina je poslanicima danas predstavio prioritete spoljne politike Poljske i naglasio da je ključni bezbjednost. On je rekao da Evropa ne smije da se plaši svijeta, istakavši značaj i pozitivnu ulogu OEBS-a u Ukrajini i pozivajući na povećanje broja međunarodnih posmatrača.

"Ne možemo da isključimo da bismo u slučaju ponovne eskalacije oružanih dejstava bili prinuđeni da, zajedno s državama koje situaciju ocjenjuju kao i mi, donesemo odluku o jačoj podršci ukrajinskoj državi, uključujući tu i njegovu odbranu", rekao je šef poljske diplomatije.

Shetina je kazao da Poljska podržava sve napore međunarodne zajednice usmjerene na to da zaustave na istoku Ukrajine ekspanziju separatista koje podržava Rusija, kako njemačko-francusko posredovanje, tako i sankcije prema Rusiji.

"Na sankcije gledamo kao na bolan ali nužan način odbrane suverene evropske države pred agresijom spolja", rekao je Shetina.

Šef poljske diplomatije upozorio je da se Zapad našao u stanju konfrontacije s Rusijom, a da istoku Evrope prijeti dugotrajan konflikt s nesagledivim posljedicama.

"Sa žaljenjem moram da konstatujem zahlađenje odnosa sa Rusijom. Nemir izaziva ruska politika prema Ukrajini i drugim zemljama koje su orijentisane na učvršćivanje veza sa EU, ali takođe i dešavanja u samoj Rusiji", rekao je Shetina a kao primjer naveo ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova i kampanju zastrašivanja ruskih aktivista za ljudska prava.

"Teško je zamisliti danas arhitekturu bezbjednosti bez konfrontacija a da bude bez Rusije. Istovremeno, jednako teško je zamisliti evropski politički poredak koji bi se zasnivao na nekim drugim osnovama a ne na Završnim aktima iz Helsinkija iz 1975. godine", rekao je Shetina.

Poljski ministar podsjetio je da se u sadašnjim kriznim momentima u Evropi i tokom ukrajinske krize jedini pokazao OEBS, iako je to organizacija kojoj se neprestano umanjivao značaj.

"OEBS su često kritikovali da je slabo efikasna organizacija. U ključnom momentu, OEBS se pokazao kao jedino oruđe koje je međunarodna zajednica mogla da primijeni kako bi se suzbili destruktivni efekti rata u Ukrajini", rekao je Shetina.

EU po riječima šefa poljske diplomatije ne smije da se plaši svijeta i mora da bude spremna da čuje glas istorije da ne smije da okreće leđa od naroda koji žele da krenu stazom evropskog razvoja i mora da bude u stanju da zamisli plavu zastavu sa zvjezdicama na Dnjepru, zapadnom Balkanu ili Bosforu.

"Model esktenzivne istočnovropske države koja bježi od reformi i guši se u korupciji je iscrpljen. Izvor nestabilnosti nisu evropska perspektiva i reforme već to što ih nema", kazao je Shetina.

Bonus video: