Nema sumnje, Lubic je namjerno oborio avion

Njemački ministar saobraćaja je najavio eksperimentalni let tokom maja rutom kojom je letio oboreni avion Džermanvingsa, kako bi se razjasnila pitanja na koja još nisu dati odgovori
6 komentar(a)
Džermanvings, Foto: Reuters
Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2015. 19:53h

Detaljan pregled dvije crne kutije iz aviona Džermanvingsa, koji se prije mjesec dana srušio u francuskim Alpima, jasno dokazuju da je kopilot namjerno srušio letjelicu, saopštio je danas na sastanku parlamentarnog odbora za saobraćaj u Berlinu njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrindt.

Prema njegovim riječima, sada je savršeno jasno da je 27-godišnji kopilot Andreas Lubic namjerno aktivirao komande.

Dobrindt je rekao da je Lubic podesio brzinu i smjer kretanja aviona, te da uređaj za snimanje zvuka kao i uređaj za registrovanje podataka o letu "uvjerljivo ukazuju" na njegovu kompetentnost i prisebnost.

Njemački ministar saobraćaja je najavio eksperimentalni let tokom maja rutom kojom je letio oboreni avion Džermanvingsa, kako bi se razjasnila pitanja na koja još nisu dati odgovori, poput pitanja o snimljenim zvucima za koje nije pronađeno objašnjenje na uređaju za registrovanje podataka.

"Relativno brzo" biće objavljen i privremeni izvještaj o letu, s nekoliko sedmica zakašnjenja, ali u propisanom roku od godinu dana, rekao je ministar.

Dobrindt je zajedno sa Karstenom Sporom, predsjednikom uprave Lufthanze, podnio izvještaj parlamentarnom odboru.

U tragediji aviona koji se srušio 24. marta u francuskim Alpima nastradalo je 150 ljudi. Među žrtvama bile su i dvije bebe i 16 đaka gimnazije iz Halterna, grada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji su se zajedno sa dvije nastavnice, vraćali sa kursa španskog jezika.

Bonus video: