EU će tužiti Gazprom: Zlouupotrebljavali dominantan položaj

Izvor upoznat sa slučajem protiv Gazproma naveo je da je tužba na programu sastanka EK u srijedu i da se ne očekuje protivljenje
1 komentar(a)
Gazprom, Foto: Shutterstock
Gazprom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2015. 07:54h

Antimopolsko regulatorno tijelo EU ove sedmice će formalno podići tužbu protiv ruske državne kompanije Gazprom.

Evropska komisija (EK) pokrenula je formalnu istragu poslovanja Gazproma u istočnim i južnim evropskim državama 2012, navodeći da je ta kompanija zloupotrebljavala dominantan položaj u snabdijevanju gasa u tim zemljama, prenosi B92.

Komesar za konkurenciju Margret Vestager u februaru je rekla da je spremna da podnese formalnu tužbu protiv Gazproma u relativno kratkom vremenu.

Izvor upoznat sa slučajem protiv Gazproma naveo je da je tužba na programu sastanka EK u srijedu i da se ne očekuje protivljenje.

Izvor iz Gasproma je rekao da je ta kompanije prošle sedmice pokazala da je spremna da se riješi slučaj. Formalni pregovori su prekinuti prošle godine pošto je Rusija anektirala Krim.

Slučaj protiv Gazproma mogao bi da završi penalima protiv ruske kompanije u iznosu od više milijardi eura.

Neke države u Baltiku i jugoistočnoj Evropi se potpuno oslanjaju na Gazprom u snabdijevanju gasom, piše Wall Street Journal i dodaje da je pri pokretanju istrage prije dvije i po godine, EK sumnjičila Gazprom za nepravično poslovanje.

EK je ispitivala da li je Gazprom spriječavao države da izvoze gas koje su kupovale od Gazproma. Takođe je ispitivano da li je Gazprom neke od aspekta ugovora s potrošačima, poput cijena, povezivao sa saradnjom u drugim oblastima, kao što je gradnja novih gasovoda.

EK je razmatrala praksu Gazproma da povezuje cijenu za gas s cijenama nafte na međunarodnim tržištima.

U tom pogledu su pregovori najviše odmakli pošto sličnu praksu imaju i druge kompanije za snabdijevanje gasom, navodi Wall Street Journal.

Bonus video: