Kušner: Evropa kriva za smrt migranata

"Prije bilo čega drugog, pružimo uže spasa ljudima koji se dave formiranjem evropske spasilačke flote od 28 članica EU, od kojih svaka treba da obezbijedi po jedan brod", kazao je Kušner
122 pregleda 0 komentar(a)
Bernard Kušner, Foto: Shutterstock
Bernard Kušner, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 09:37h

Evropa je kolektivno kriva za smrt migranata na Mediteranu, ocijenio je osnivač organizacije "Ljekari bez granica" i bivši francuski ministar Bernar Kušner.

"U ovom slučaju, Evropa je kriva jer nije pomogla osobama u nevolji, to je naša sramota", kazao je Kušner u intervjuu za Pariske novine.

On je dodao da je to kažnjivo prema francuskom zakonu.

"Prije bilo čega drugog, pružimo uže spasa ljudima koji se dave formiranjem evropske spasilačke flote od 28 članica EU, od kojih svaka treba da obezbijedi po jedan brod", kazao je Kušner.

Pošto je 700 migranata izgubilo život, jer se njihov brod prevrnuo u Mediteranu, raste pritisak na Evropu da odbaci antimigrantske predrasude i pronađe novac da im pomogne, dok traju previranja u Libiji i najgora kriza na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Izvršni direktor agencije za pograničnu kontrolu EU Fronteks Fabris Legeri rekao je za Radio RTL da je, od kad je uspostavljen program Triton za zaštitu granica 1. novembra, njegova agencija pomogla da se spase trećina svih migranata na Mediteranu.

EU ima moralnu dužnost da spriječi nove tragedije na Mediteranu, izjavila je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. Ona je najavila da će o tome uskoro raspravljati i šefovi država i vlada.

Bonus video: