Grčka smislila kako da napuni budžet

Zvanična Atina očekuje da će kroz program naplate poreskih dugovanja ove godine pribaviti oko 500 miliona eura, a na duži rok ukupno devet milijardi eura
0 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 09:43h

Grčko Ministarstvo finansija skiciralo je mjere koje bi trebalo da u državni budžet donesu očajnički potrebna sredstva u vrijednosti od 3,5 do 4 milijarde eura.

Među mjerama su obaveza prijavljivanja prihoda deponovanih u inostranim bankama, sprječavanje raznih oblika ilegalnog trgovanja, ukidanje djela poreskih olakšica, podizanje takozvanog "poreza na luksuzan život" i prinudna naplata poreza preko banaka, prenosi grčki list Katimerini.

Zvanična Atina očekuje da će kroz program naplate poreskih dugovanja ove godine pribaviti oko 500 miliona eura, a na duži rok ukupno devet milijardi eura. Procesuiranje 64.000 poreskih slučajeva i smanjenje kazni za one koji otplate poreske dugove trebalo bi da donese oko 200 miliona eura u 2015.

Poreski obveznici koji prošle godine nisu prijavili prihode ili su njihove prijave nepotpune dobiće priliku da podnesu nove prijave bez rizika da će biti kažnjeni.

Borba protiv utaje poreza na dodatu vrijednost trebalo bi da u državne kofere donese oko milijardu eura godišnje. Grčka namjerava da lansira specijalizovani softver za analizu koji će elektronski motriti sve transakcije koje se smatraju sumnjivim, što bi, prema procjenama, trebalo da donese oko 420 miliona eura u 2015.

Zaustavljanje ilegalne trgovine gorivom, cigaretama i alkoholom će ove godine u budžet donijeti 250 do 400 miliona eura. Podizanje poreza na luksuzan život donijeće oko 20 miliona eura, a kontrola depozita građana u inostranstvu 725 do 875 miliona eura, veruje ministarstvo.

Bonus video: