"NE IGRAJTE SE SA VATROM"

Varufakis: Domino efekat u EU ako Grčka napusti eurozonu

"Kada jednom ideja da monetarna unija nije vječna uđe u umove ljudi, počinju spekulacije... ko je sljedeći? To pitanje razbija bilo koju monetarnu uniju i prije ili kasnije će početi da rastu kamatne stope, političke tenzije i odliv kapitala", upozorio je Varufakis
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 07:27h

Oni u Evropskoj Uniji koji žele da Grčka napusti eurozonu se igraju vatrom, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis, dodajući da ništa neće spasiti Uniju od domino efekta ukoliko Grčka ili bilo koja druga članica napusti zonu eura.

"Svako ko se igra idejom odsjecanja djelova eurozone, nadajući se da će ostatak preživjeti, igra se vatrom", rekao je Varufakis u intervjuu španskoj televiziji "Seksta", a prenio je sajt Raša tudej.

Grčki šef finansija je u tom intervjuu, koji je snimljen prije deset dana, a emitovan sinoć, upozorio da se varaju oni u EU koji misle da su zaštićeni od grčkih problema.

"Neki tvrde da je ostatak Evrope ogradom odvojen od Grčke i da Evropska centralna banka ima na raspolaganju mogućnosti da amputira Grčku, ako to bude potrebno, da zatvori ranu i dopusti eurozoni da nastavi dalje. Ja veoma sumnjam da je to moguće tako. Ne samo zbog Grčke, već i zbog bilo kojeg drugog dijela Unije", naveo je Varufakis.

Biće nemoguće ignorisati strah od mogućeg domino efekta u Evropi ukoliko Atina bude gurnuta do tačke kad će morati da razmotri napuštanje eurozone, ocjenjuje RT i dodaje da bi se bankrot Grčke odrazio i na evropsku privredu, budući da je Grčka dužna Evropskoj centralnoj banci i jedna je od 19 zemalja koje koriste euro.

"Kada jednom ideja da monetarna unija nije vječna uđe u umove ljudi, počinju spekulacije... ko je sljedeći? To pitanje razbija bilo koju monetarnu uniju i prije ili kasnije će početi da rastu kamatne stope, političke tenzije i odliv kapitala", upozorio je Varufakis.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen je proteklog vikenda rekao da eurozona može da preživi bez Grčke.

"Ukoliko se dogodi nešto loše, to će biti teško po Grčku, po grčki narod, a ne po druge zemlje eurozone. Mi nismo svi u istoj situaciji u kojoj smo bili prije četiri ili pet godina", istakao je Sapen.