Finci kaznili vlast usljed višegodišnje ekonomske krize

Finska je usred trogodišnje recesije i u teškoj je situaciji upozorio je budući premijer i rekao da će biti potrebno deset godina da se zemlja oporavi od krize
0 komentar(a)
Juha Sipila, Foto: Reuters
Juha Sipila, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 06:50h

Finska opoziciona Partija centar pobijedila je na parlamentarnim izborima, potvrdili su potpuni izborni rezultati objavljeni noćas, koji pokazuju i da je opoziciona euroskeptična desničarska Partija Finaca, druga stranka po rezultatu.

Po preliminarnim rezultatima izgledalo je da će Partija Finaca (ranije "Pravi Finci") biti četvrta po snazi, i iza dvije vodeće partije u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijaldemkrata.

Novi premijer biće vođa Partije centar 53-godišnji biznismen Juha Sipile koji o tome tek treba da pregovara.

Smatra se da su Finci kaznili stranke vladajuće koalicije poslije višegodišnje ekonomske krize, a dosadašnji premijer Aleksander Stub još sinoć je priznao poraz i čestitao pobjedu opozicionoj Partiji centar.

Na osnovu svih prebrojanih glasova, Partija centar dobila je 49 od 200 poslaničkih mjesta. Iza nje je Partija Finaca s 38 mjesta, a slijede konzervativci sa 37 mjesta i socijaldemokrata sa 34.

Sada predstoje pregovori o budućoj vladajućoj koaliciji, što će vjerovatno trajati više nedjelja.

Sipile je odbio da kaže sa kim želi da vlada i rekao je da će već danas razgovarati sa vođama tri partije koje su osvojile najviše glasova.

Finska je usred trogodišnje recesije i u teškoj je situaciji upozorio je budući premijer i rekao da će biti potrebno deset godina da se zemlja oporavi od krize.

Bonus video: