Cipras: Ne dozvoliti da Mediteran postane morsko groblje

"Nema vremena za gubljenje. Sporost košta ljudskih života", poručio je Cipras
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2015. 20:11h

Grčki premijer Aleksis Cipras, pozvao je vlade zemalja EU da neodložno predlože plan za rješavanje problema priliva velikog broja izbjeglica koji dolaze u Evropu.

"Niko od nas ne može da bude pasivan kada je na stotine duša izgubljeno u Mediteranu u pokušaju da pobjegnu od rata i siromaštva", naveo je Cipras, ističući da je neophodno preuzeti akciju da se zaustave stalne tragedije i da se zaustavi da Mediteran "postane morsko groblje".

Grčki premijer je predložio da bi plan trebalo da obuhvati tri nivoa.

Prvi bi bio poboljšanje struktura koje se bave migracijama i spasilačkim akcijama u Mediteranu, zatim pružanje podrške mediteranskim zemljama koje primaju veliki broj migranata i izbjeglica uz pravednu raspodjelu tereta u finansijskom smislu.

Treći nivo je preduzimanje diplomatske inicijative za mirno rješenje sukoba u Siriji, Iraku i Libiji.

Cipras je naveo da je razgovarao telefonom sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem i da je podržao njegov predlog da se održi hitan sastanak o tom pitanju, prenijela je agencija ANA.

"Nema vremena za gubljenje. Sporost košta ljudskih života", poručio je Cipras.

Povodom nesreće, nešto ranije, oglasila se i Siriza, čiji je lider Cipras.

Nesreća je još jedan dokaz da politika EU prema migrantima ima "razorne rezultate" i mora biti revidirana, saopštila je Siriza.

U vrijeme kada su Sjeverna Afrika i Bliski istok u plamenu, promjena evropske politike je hitno potrebna, saopštila je pres služba Sirize.

"Stalne nesreće brodova koji prevoze izbjeglice i migrante su sramne za našu kulturu. Hitno nam je potreban drugačiji pristup pitanju migranata kako izbjeglice ne bi više bili tretirani kao kriminalci, ali potrebno je i sveobuhvatno rješenje ovog problema koje ne opterećuje unilateralno samo zemlje Mediterana, posebno Grčku i Italiju", dodaje se u saopštenju, prenijela je ANA.

Strahuje se da se blizu 700 migranata udavilo kada se ribarski brod u kome su se nalazili prevrnuo u noći između subote i nedjelje nedaleko od libijske obale.

Bonus video: