Rogozin: Rusija mora da ima snažno uporište na Arktiku

Došlo je vrijeme da Rusija dođe na Arktik i osvoji ga, smatra Rogozin
105 pregleda 0 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock
Arktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 11:07h

Rusija bi trebalo da uloži svaki napor da ojača svoju poziciju na Arktiku i da napravi snažno uporište u tom regionu, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin na otvaranju naučno-istraživačke stanice Sjeverni pol - 2015.

"Ovdje ima mnogo problema koji se decenijama ne rješavaju. Nisu riješeni u Sovjetskom, predsovjetskom periodu niti u vrijeme savremene Rusije", izjavio je Rogozin, dodajući da je došlo vrijeme da Rusija dođe na Arktik i osvoji ga.

"Bar dio koji je u našem području odgovornosti", naglasio je Rogozin.

Ruski vicepremijer izjavio je da je predsjednik Vladimir Putin početkom ove godine donio odluku o formiranju državne komisije za arktički razvoj.

"To pokazuje da najviše državno rukovodstvo, predsjednik i vlada posvećuju posebnu pažnju razvoju regiona i jačanju pozicije naše zemlje u tom regionu", rekao je Rogozin.

Dodao je da mu je važno da zna koju opremu koriste polarni istraživači, šta im je potrebno i šta treba da bude urađeno da se prošire resursi ruskih polarnih stanica tako da Rusija može da ima snažno uporište u arktičkom regionu.

"Nekome to može da se sviđa ili ne, ali to je njihov problem. Najvažnije za nas treba da bude da nam se to dopada i da je to korisno za našu zemlju", kazao je Rogozin.

Stanica Sjeverni pol - 2015 radiće nekoliko mjeseci. Otvaranje nove stanice obilježava oživljavanje ruskog programa polarnih stanica koji je suspendovan 2013, kada je zbog topljenja leda evakuisana stanica Sjeverni pol - 40.

Prva naučna polarna stanica na svijetu Sjeverni pol -1 otvorena je 1937. godine, a ekspedicija je trajala devet mjeseci.

Bonus video: