Sapen: Zbog krize bi ispaštala Grčka, ne EU

"Mi smo naučili da izgradimo zidove kako bi zaštitili sebe i naš bankarski sistem, kao i naše zemlje koje bi mogle postati ranjive ako bi se nešto desilo u Grčkoj. Na taj način je Evropa mnogo snažnija. Evropa se zaštitila od potresa. Opasnost postoji za Grčku", kazao je Sapen
0 komentar(a)
Mišel Sapen, Foto: Reuters
Mišel Sapen, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2015. 07:35h

Grčka bi ispaštala, a ne Evropa, zbog bilo kakvih problema koji bi mogli nastati iz grčke finansijske situacije, pošto je Evropa stvorila mehanizme da se zaštiti, rekao je francuski ministar finansija Mišel Sapen.

"Ako bi se dogodilo nešto štetno, to bi bilo ozbiljno za Grčku i njen narod, a ne za druge zemlje eurozone. Mi uopšte nismo u istoj situaciji kao prije četiri, pet godina", rekao je on, prenosi Rojters.

"Mi smo naučili da izgradimo zidove kako bi zaštitili sebe i naš bankarski sistem, kao i naše zemlje koje bi mogle postati ranjive ako bi se nešto desilo u Grčkoj. Na taj način je Evropa mnogo snažnija. Evropa se zaštitila od potresa. Opasnost postoji za Grčku", kazao je Sapen tokom proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu.

Grčka mora poštovati pravila koja važe za sve zemlje eura, rekao je francuski ministar i dodao da Grčka nije potpisala samo memorandum, već i sporazume i obaveze koje se moraju poštovati, prenio je Rojters.

Prethodno je šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio da Grčka mora da uradi mnogo više, i to hitno, na izradi prihvatljivog plana kako bi dobila dalje finansiranje od EU.

Bonus video: