Papa: EU da poveća pomoć Italiji oko migranata

U sicilijanskim gradovima ponestaje mjesta za prihvat migranata, kojih je samo u posljednjih nedjelju dana stiglo više od 10.000
78 pregleda 0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2015. 07:31h

Papa Franjo pridružio se juče apelu italijanskog predsjednika Serđa Matarele Evropskoj uniji da u većoj mjeri pomogne Italiji da se izbori sa rastućim brojem migranata koji su spaseni iz voda Mediterana u pokušajima da pobjegnu od ratova, progona ili siromaštva.

Od početka godine Italija je iz mora spasla gotovo 200.000 migranata, koji su najčešće krijumčareni na potpuno neadekvatnim i pretrpanim brodovima.

Izražavajući zahvalnost Italiji za napore koje čini na spasavanju migranata, papa Franjo je rekao da je "očigledno da proporcije ovog fenomena zahtjevaju mnogo širu uključenost" i da se stalno iznova mora apelovati za veće angažovanje na evropskom i međunarodnom nivou.

I danas su stotine migranata iz Somalije, Etiopije, Eritreje, Libije i Sirije stupile na tlo Sicilije. Njih su proteklih dana spasli italijanski trgovački brodovi, kao i brodovi Obalske straže te zemlje.

Italijanska policija je, takođe, uhapsila dvije osobe osumnjičene da su se bavile krijumčarenjem migranata.

U sicilijanskim gradovima ponestaje mjesta za prihvat migranata, kojih je samo u posljednjih nedjelju dana stiglo više od 10.000, pa počinju njihovo smještanje i u drugim italijanskim oblastima, čak i na sjeveru zemlje.

Italija ističe da će nastaviti da spasava migrante iz Mediterana, ali traži od EU da poveća pomoć u njihovom spasavanju i zbrinjavanju.

Osim toga, budući da većina migranata želi da dođe do članova svojih porodica ili svoje zajednice u sjevernijim članicama Unije, Italija insistira da te zemlje učine više, naročito da prihvate migrante dok se rješavaju pitanja njihovih zahtjeva za azil ili dobijanja izbjegličkog statusa.

"Već neko vrijeme Italija apeluje na EU da odlučno interveniše kako bi se spriječio ovaj kontinuirani gubitak ljudskih života na Mediteranu, kolijevci naše civilizacije", ističe italijanski predsjednik Matarela.

Avramopulos: Nova politika u maju

Komesar za migracije EU Dmitris Avramopulos napominje da će nova politika Unije na ovom sektoru biti predstavljena u maju.

U međuvremenu, i on je apelovao na zemlje članice EU da pomognu u rješavanju krize sa migrantima, čije se pogoršavanje u posljednje vrijeme pripisuje povoljnijim vremenskim prilikama i mirnijim vodama Mediterana, kao i porastu haosa i nasilja u Libiji.

Bonus video: