Kipar donio zakon o pljenidbi imovine dužnika

Kreditori Kipra zahtjevali su zakon o pljenidbi imovine jer su kiparske banke oslabljene pošto tonu u nelikvidnost jer ne uspijevaju da naplate dugovanja više od tri mjeseca
80 pregleda 0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2015. 18:41h

Kiparski parlament je danas izglasao kontroverzni zakon o pljenidbi imovine dužnika, koji su zatražili međunarodni povjerioci kiparske države kao uslov za isplatu nove tranše kreditne pomoći Kipru čija je privreda u recesiji.

Zakon je trebalo da bude donijet decembra prošle godine, ali ga je Parlament blokirao tražeći bolju zaštitu pojedinaca u slučaju stečaja.

Kreditori Kipra zahtjevali su zakon o pljenidbi imovine jer su kiparske banke oslabljene pošto tonu u nelikvidnost jer ne uspijevaju da naplate dugovanja više od tri mjeseca.

Nova tranša pomoći kreditora od 86 miliona eura blokirana je do usvajanja zakona.

Poslije nekoliko nedjelja rasprave i odlaganja, zakona o stečaju i pljenidbi imovine je donijet sa 33 glasa za, od ukupno 56 poslanika, uključujući opoziciju.

Glasanje je juče odloženo zbog sukoba ispred Parlamenta između policije i građana koji su demonstrirali protiv donošenja tog zakona.

Kipru je prije dvije godine odobren plan kreditne pomoći od 10 milijardi eura, jer su kiparske banke bile na ivici bankrota pošto su upale u velike teškoće kao povjerioci prezadužene grčke države.

U zamjenu za kredit od 10 milijardi eura Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda za pomoć Kipru čijim je bankama prijetio bankrot, Kipar je morao da u proljeće 2013. likvidira svoju drugu po veličini banku, Laiki, i da izvede da svi ulagači u bankama izgube iznose uloga veće od 100.000 eura.

Pored ovog skidanja uloga u bankama, nezapamćenog u eurozoni, trojka kreditora je naložila Vladi koja je to morala da prihvati, da uvede i teške mjere budžetske štednje.

Poslije tri godine recesije, Kipar očkuje ove godine marginalni privredni rast.

Bonus video: