Ni Lukašenko neće na vojnu paradu u Moskvu

Bjelorusija je tradicionalno jedna od najbližih saveznica Rusije, ali je Lukašenko bio kritičan prema politici Moskve prema Ukrajini
17 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 18:04h

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko kazao je da će u Moskvi 7. i 8. maja učestvovati u obilježavanju 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi, ali da neće prisustvovati vojnoj paradi u ruskoj prijestonici koja će biti održana 9. maja.

Lukašenko će, kako je kazao za rusku agenciju Itar tas, Dan pobjede proslaviti u Minsku 9. maja.

Bjelorusija je tradicionalno jedna od najbližih saveznica Rusije, ali je Lukašenko bio kritičan prema politici Moskve prema Ukrajini.

Lukašenko je, međutim, kritikovao političare koji su odbili da otputuju u Moksvu zbog sukoba u Ukrajini, rekavši da je to “nekorektan potez” prema “sovjetskom narodu i narodima istočne Evrope, koji smo mi, u to vrijeme, oslobodili”.

Predstavnici 25 zemalja - među kojima su Indija, Kina, Srbija i Sjeverna Koreja - su potvrdili dolazak na paradu 9. maja u Moskvi.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice pobjede nad fašizmom 9. maja u Moskvi, jer će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, tog dana biti jedan od govornika na manifestaciji u Podgorici koja će imati isti povod.

Da 9. maja neće biti na Crvenom trgu već su najavili predsjednici SAD i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel dan kasnije položiti vijenac na Spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

Bonus video: